Jakie książki polecacie dla "początkującego libertarianina"?

MakrelaPL

New Member
9
1
Tak pytam,a właściwie jestem ciekaw co sądzicie o książce "Rynek i wolność".Ktoś z was ją czytał?
Jeśli tak,to jaka jest wasza opinia?

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 860
Jeśli czytujesz po angielsku, to na pewno polecam "Problem of Political Authority" Michaela Huemera.

szeryf2

Wolny narkoman
172
281
Ja przeczytałem jedną książkę "Manifest libertariański" M. Rothbard. Polecam, mi starczyło do zostania libem. A dopiero potem przeglądanie forum w celu rozwiania pozostałych wątpliwości dot. akapu.

GoldenColt

Well-Known Member
817
3 630
Murray Rothbard "O nową wolność - manifest libertariański"
Ludwig von Mises "Ludzkie działanie"
Friedrich Hayek "Droga do zniewolenia"
Ayn Rand "Kapitalizm. Nieznany ideał"
Hans-Hermann Hoppe „Demokracja – bóg, który zawiódł”
Henry Hazlitt "Ekonomia w jednej lekcji"

dataskin

Well-Known Member
2 059
6 146
Ja polecam najwsampierw przeczytać Franz Oppenheimer - "The State", czyli "Państwo" i dopiero później sięgnąć po książki Rothbarda, by lepiej zrozumieć sens samej filozofii libertarianizmu i to bez uciekania się do argumentów ekonomicznych..

W oparciu o tą książkę powstały późniejsze prace Rothbarda.

W sumie najlepiej to przeczytaj "Kapitał" Marksa i "Ogólna teoria zatrudnienia, procentu i pieniądza" Keynesa. Po takie lekturze każda inteligenta osoba nie może nie zostać libertarianinem :D
Szczególnie ta druga pozycja jest cenna. Keynes w niej przyznaje że jest utopijnym nazistą, tzn. utopijnym narodowym socjalistą (rozdziały 23 i 24). Jego teoria opiera się na przekonaniu że zapewni światu raj na ziemi doprowadzając do obfitości dóbr kapitałowych tak, że zniknie ich rzadkość.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom