Jak państwo stłamsiło wielki szachowy talent.

G

grudge

Guest
Jeff Sarwer jako dziecko był jednym z lepiej zapowiadających się szachistów. Państwo nie zaaprobowało metod wychowawczych ojca i cała rodzina musiała się ukrywać zaprzepaszczając talent Jeff'a.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Jeff_Sarwer

"Jeff Sarwer, reprezentując Kanadę, wygrał mistrzostwa świata juniorów do lat 10 w Portoryko w 1986 r. Allen Kaufman, szef Amerykańskiego Towarzystwa Szachowego, powiedział "Jeff jako dziewięciolatek jest silniejszy niż Bobby (Fischer), kiedy miał 11 lat". Bruce Pandolfini powiedział natomiast: "Spośród wielu tysięcy dzieci, które uczyłem, Jeff jest zdecydowanie najbardziej
niezwykłym młodym graczem, jakiego kiedykolwiek widziałem"."

"Kiedy dla ojca Jeffa stało się jasne, że nie będzie w stanie w pełni kontrolować życia swojego syna, nie pozwolił Jeffowi kontynuować szachowej kariery. Wyprowadził swoją rodzinę z Nowego Jorku i popadł w kłopoty z Towarzystwem Pomocy Dzieciom w Ontario. Olbrzymi artykuł w jednym z najpoczytniejszych i opiniotwórczych czasopism w Stanach Zjednoczonych Vanity Fair opisał przemoc, jakiej poddawał Jeffa i Julię ich ojciec Mike i spowodował, że odpowiednie służby zabrały rodzeństwo ojcu i oddały pod opiekę rodziny zastępczej. Ojciec Jeffa nie uznawał żadnych struktur ani systemów państwowych, nie posyłał dzieci do szkoły i było głośno o tym, że znęcał się nad nimi psychicznie i fizycznie. Jeff i Julia uciekli spod opieki Towarzystwa Pomocy Dzieciom do swojego ojca i ukryli się przed służbami, żeby znowu ich nie zabrano. Cała trójka od tej pory ukrywała się, mieszkała w różnych krajach i przywykła do nieprzeciętnego stylu życia."

Dla porównania drakońskie metody wychowania (i indywidualne tok nauki) uczynił z Judit Polgar najwybitniejszą szachistkę wszech czasów.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Judit_Polgár

"Nauczyła się gry w szachy już w wieku 5 lat. W rodzinnym domu wszystko podporządkowane było szachowej edukacji, gdyż ojciec László Polgár reprezentował pogląd, iż do wielkich sukcesów można dojść tylko poprzez tytaniczną pracę. Siostry nie uczęszczały do szkół (edukacją zajmowali się w domu rodzice), poświęcając cały czas treningowi szachowemu."

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 732
Konflikt o prawa własności do dzieci pomiędzy rodzicami a państwem trwa...

W przeszłości wielu sławnych i wielkich było "tresowanych" przez rodziców. Choćby Paganini.

MaxStirner

Well-Known Member
2 782
4 724
To się zgadza pod jednym wszakże warunkiem - że talent został prawidłowo rozpoznany a same treningi nie są jedynie odbiciem ambicji rodzica. Mnie do gry w szachy "zmuszał" dziadek (nie biciem ale nachalnym męczeniem przez całe dzieciństwo - wypychał na szkolne turnieje i gdzie tylko sie dało. Szczerze nienawidze tej gry może nawet ze szkodą dla siebie bo mogłem sie pewnie matematycznie rozwinąć - ale nienawidze i mam zero talentu do tego. Nie zagrałbym dobrze nawet z pistoletem przystawionym do łba no i to też warto żeby rodzic zauważył...

OP
OP
G

grudge

Guest
To się zgadza pod jednym wszakże warunkiem - że talent został prawidłowo rozpoznany a same treningi nie są jedynie odbiciem ambicji rodzica. Mnie do gry w szachy "zmuszał" dziadek (nie biciem ale nachalnym męczeniem przez całe dzieciństwo - wypychał na szkolne turnieje i gdzie tylko sie dało. Szczerze nienawidze tej gry może nawet ze szkodą dla siebie bo mogłem sie pewnie matematycznie rozwinąć - ale nienawidze i mam zero talentu do tego. Nie zagrałbym dobrze nawet z pistoletem przystawionym do łba no i to też warto żeby rodzic zauważył...

Może się nie doceniasz?
Opinia ojca Judit Polgar:
"Jest gorącym zwolennikiem twierdzenia "geniuszy się tworzy, nie rodzi" (ang. geniuses are made, not born). Zanim został ojcem, napisał książkę Wychować geniusza!, w której opisał swoje plany dotyczące wychowania dzieci oraz wyznał, iż poszukuje żony, która gotowa jest mu pomóc w spełnieniu tych zamierzeń. Wkrótce potem ożenił się z Ukrainką Klarą, która przeprowadziła się na Węgry i z którą ma trzy córki. Dziewczynki nie chodziły do szkoły, ponieważ ich edukacją zajmowali się w domu rodzice, zapewniając jednocześnie jak najwięcej czasu na szachowe treningi (nawet do 10 godzin dziennie). Metody stosowane przez László Polgára, choć kontrowersyjne, okazały się skuteczne: Zsuzsa została w 1996 roku mistrzynią świata, Judit jest najsilniejszą szachistką w historii szachów (w lipcu 2004 na oficjalnej liście rankingowej FIDE zajmowała ósmą pozycję na świecie), zaś Zsófia, choć nie osiągnęła poziomu swoich sióstr, pod koniec lat 90. klasyfikowana była w ścisłej czołówce światowej (w roku 2000 zajmowała dziesiątą pozycję wśród najlepszych szachistek świata)."
http://pl.wikipedia.org/wiki/László_Polgár

Do góry Bottom