J. H. Huebert - Libertarianism Today 2010 [BL2]

L

lebiediew

Guest
LIBERTARIANISM TODAY, Jacob H. Huebert 2010

Bardzo fajna książka w kategorii – moja pierwsza książka o libertarianizmie, dobre dopełnienie np. dla Manifestu Rothbarda. Ma ona jednak zasadniczą wadę – jeśli miałaby być czytana przez Polaka nieobeznanego z libertarianizmem – jest bardzo zanurzona w problemy i realia amerykańskie (analiza konstytucji z punktu widzenia libertarianizmu, historia walk prawnych o idee libertariańskie uwzględniająca tamtejszy system prawny, historia likwidowania wolności w USA na różnych obszarach życia itp.). Ale w związku z tym to fajna lektura także dla ludzi zaawansowanych w libertarianizmie, bo daje dużą dawkę łatwo przyswajalnej wiedzy o USA (np. o tym jak w USA było z narkotykami przed delegalizacją – syrop z heroiną na kaszel, tabletki z kokainą na ból zęba, historia prywatnego szkolnictwa w USA, historia partii libertariańskiej i innych organizacji wolnościowych itp.). Z drugiej strony nie ma tu żadnych nowatorskich pomysłów – raczej streszczanie klasyków. Dużym plusem jest brak skomplikowanych rozważań moralnych i filozoficznych, co wiele osób odstrasza, zamiast tego są odwołania do bieżącej polityki (Bush, Obama itd.). Autor bardzo chytrze radzi sobie z problemem „straszenia akapem” i zawsze podaje dwa rozwiązania – anarchistyczne i minarchistyczne, by nie odstraszyć mniej radykalnych.
Podsumowując, polecam w ramach uzupełnienia wiedzy o USA w XX wieku i jako materiał propagandowy dla „nowych”. Do tłumaczenia na polski - ze względu na odniesienia do realiów USA, nie za bardzo się nadaje.

Spis treści:
1 What Is Libertarianism? 1
2 Libertarians Are Not Conservatives (or Liberals) 21
3 The Fight for the Economy 45
4 The Fight for Marijuana (and Other Drugs) 67
5 The Fight for Health Freedom 93
6 The Fight for Educational Freedom 111
7 The Fight for Gun Rights 135
8 Fighting in the Courts 151
9 The Fight for Peace 175
10 The Fight against Intellectual Property 203
11 The Fight for Votes

Na koniec taka refleksja – chyba już czas na jakąś popularyzatorską książkę o libertarianizmie napisaną przez polskiego autora i zakorzenioną w polskich realiach. Kto mógłby ją napisać?

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 938
A znacie jakąś "historię świata" pisaną przez libertarianina ?
Jest dużo pozycji o polityce, filozofii czy ekonomii, ale takiej porządnej książki historycznej to ja nie znam...

OP
OP
L

lebiediew

Guest
Pan tu chyba nowy jest? Szkoda trochę, że Jacek poszedł w mainstream i nie udziela się tutaj, bo znacząco obniżyło nam to poziom. Poczytaj sobie komentarze Jacka na FB w dyskusjach w ramach PL, to zrozumiesz potęgę Jacka.

To chyba dobrze, że poszedł w mainstream i będzie mógł wykorzystać swoje talenty, by dotrzeć do większej liczby osób. JS pisze bardzo wyważenie, merytorycznie, unika głupich zaczepek, tanich efektów i demagogii. Classy libertarianism. Liczę, że wykorzysta PL jako tubę propagandową dla naszych idei. Nie zmienia to faktu, że mówiąc o "potędze" przesadzasz, chyba że przegapiłem 20 tomów dzieł zebranych JS, które krążą w drugim obiegu albo siatkę stu libertariańskich klubów rozsianych po kraju, które założył.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 157
Jackowi zawdzięczamy to, że możemy teraz o nim tu podyskutować. Było paru kandydatów na stanowisko polskiego papieża libertarianizmu, ale już ich dawno nie ma. A Jacek wciąż działa. Jak na razie nie widzę kogoś, kto go przeskoczy.

Caleb

The Chosen
511
271
Pan tu chyba nowy jest? Szkoda trochę, że Jacek poszedł w mainstream i nie udziela się tutaj, bo znacząco obniżyło nam to poziom. Poczytaj sobie komentarze Jacka na FB w dyskusjach w ramach PL, to zrozumiesz potęgę Jacka.
Szkoda, ze nadal nikt tych wypowiedzi nie zbiera. Osoby bez fejasa nawet nie wiedzą o co kaman. Tak wiem, chcącemu nie dzieje się krzywda - mój wybór. Ale byłoby miło :D

Do góry Bottom