sierp
to ja :-)
- 577
- 305
W związku z wchodzącą niedługo w życie poprawką do kk zakazującą "propagowania lub pochwalania zachowań o charakterze pedofilskim" proponuję utworzyć listę książek, filmów i innej twórczości podpadającej pod to kryterium.
Potem np. za jakiś czas można by złożyć oficjalne doniesienie do prokuratury i wywołać skandal
Prosiłbym o podawanie w tym wątku kandydatów do "indeksu".
Moje propozycje:
- Vladimir Nabokov, "Lolita" (cała książka, podstawowy wątek)
- Henry de Montherlant, "Chłopcy" (cała książka, podstawowy wątek)
- Anthony Burgess, "Mechaniczna pomarańcza" (fragment, gdzie Alex zaprasza do siebie dwie dziesięcioletnie dziewczynki i postępuje z nimi dość niedelikatnie)
- Margit Sandemo, "Polowanie na czarownice" (drugi tom "Sagi o Ludziach Lodu" - fragment, gdzie czternastoletnia Sol uwodzi parobka)
- Andrzej Sapkowski, "Czas pogardy" (a może "Chrzest ognia"? - nie pamiętam dokładnie - fragment, gdzie czternastoletnia Ciri zostaje uwiedziona przez lesbijkę Mistle)
Więcej w tej chwili nie pamiętam
Potem np. za jakiś czas można by złożyć oficjalne doniesienie do prokuratury i wywołać skandal
Prosiłbym o podawanie w tym wątku kandydatów do "indeksu".
Moje propozycje:
- Vladimir Nabokov, "Lolita" (cała książka, podstawowy wątek)
- Henry de Montherlant, "Chłopcy" (cała książka, podstawowy wątek)
- Anthony Burgess, "Mechaniczna pomarańcza" (fragment, gdzie Alex zaprasza do siebie dwie dziesięcioletnie dziewczynki i postępuje z nimi dość niedelikatnie)
- Margit Sandemo, "Polowanie na czarownice" (drugi tom "Sagi o Ludziach Lodu" - fragment, gdzie czternastoletnia Sol uwodzi parobka)
- Andrzej Sapkowski, "Czas pogardy" (a może "Chrzest ognia"? - nie pamiętam dokładnie - fragment, gdzie czternastoletnia Ciri zostaje uwiedziona przez lesbijkę Mistle)
Więcej w tej chwili nie pamiętam