"improwizowany kongres wolnego Internetu"

sierp

to ja :-)
577
305
http://www.facebook.com/permalink.php?s ... hare_reply

Nie mogę być, ale może z Warszawy ktoś się wybierze, żeby w razie czego zaprezentować wolnościowe stanowisko. Fajnie, gdyby wolnościowcy zdominowali salę :) Tym bardziej, że mogą być media.

"4 i 5 lutego zapraszamy wszystkich, którym bliska jest idea wolnego i otwartego internetu, na improwizowany kongres organizacji społecznych i aktywistów.

Będziemy dyskutować wokół tematu "ACTA - i co dalej?", ale nie tylko. Zależy nam na spotkaniu osób z różnych środowisk, które niezależnie wystapiły w tej samej sprawie i na wzbudzeniu żywej dyskusji na tematy kluczowe dla przyszłości wolnego i otwartego Internetu. Będzie o blokowaniu treści, o nadzorze w sieci, o roli pośredników (w tym mediów), o prawie autotskim, o wolnej kulturze, ale też o możliwych strategiach działania. To Wy wypełnicie to wydarzenie treścią.

Współorganizatorami kongresu są organizacje pozarządowe: Helsińska Fundacja Praw Człowieka, Fundacja Nowoczesna Polska, Fundacja Panoptykon, Fundacja Wolnego i Otwartego Oprogramowania, Internet Society Poland i Polska Grupa Użytkowników Linuksa. Organizacje te od dwóch lat angażują się w dialog z rządem na temat regulacji Internetu i poszanowania podstawowych praw obywateli w środowisku cyfrowym.

Współorganizatorem jest też Laboratorium Technik Mobilnych BRAMA na Wydziale Elektroniki i Technik Informacyjnych Politechniki Warszawskiej, któremu zawdzięczamy miejsce i salę.

Czas: 4 lutego od godz. 15:00 do godz. 20:00 + 5 lutego godz. 11:00 - 15:00

Miejsce: Warszawa, Politechnika Warszawska (Aula 133 na Wydziale Elektroniki), ul. Nowowiejska 15/19

WSTĘPNY PROGRAM:

SOBOTA

15:00 - 15:30 - Powitanie i wprowadzenie
Adam Bodnar i Magdalena Szecówka

15:30 - 16:30 Panel "ACTA, demokracja, obywatele"
wprowadzenie: Piotr VaGla Waglowski

17:00-18:00 Panel "ACTA, własność, intelektualna"
wprowadzenie: Jarosław Lipszyc

18:30- 19.30 Panel "ACTA, kontrola, sieć"
wprowadzenie: Katarzyna Szymielewicz

NIEDZIELA

11:00-12:00 - Warsztat - Bezpieczna komunikacja w nadzorowanej sieci
Harcesz i Kamil Śliwowski

12:15-13:15 - Warsztat - Obywatel kontra polityk: poradnik aktawisty
TBC

13:30-14:30 - Warsztat - Komunikacja z mediami
Szymon Błaszczyk (Antymon)"

Będzie obowiązkowa rejestracja, link lada chwila podadzą.

OP
OP
sierp

sierp

577
305
A tu równolegle debata w Gdańsku, z udziałem ministra Boniego:

http://www.facebook.com/events/246357382109224/

"Zapraszamy na pierwszą publiczną debatę na temat ACTA, w której wezmą udział Minister Administracji i Cyfryzacji, Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych, trzech studentów, którzy zainicjowali zbieranie podpisów pod wnioskiem o referendum w sprawie ACTA, a także przedstawicie NGOs, eksperci i przedsiębiorcy z branży nowych technologii.

Na prośbę Rzecznika Praw Obywatelskich oraz wiceprzewodniczącego Komisji Parlamentu Europejskiego ds. Handlu Międzynarodowego, wnioski i uwagi z gdańskiej debaty zostaną wysłane do Warszawy i Brukseli, a następnie wzięte pod uwagę w ramach formalnych konsultacji prowadzonych przez obie instytucje.

UWAGA! W związku z ograniczoną liczbą miejsc, wszystkich chętnych do wzięcia udziału w debacie prosimy o rejestrację na stronie http://actadialog.pl/
(nie wystarczy kliknąć "Dołącz" na Facebooku:)
Będzie też transmisja on-line na stronach Wirtualnej Polski.

Uczestnicy debaty (m.in.):
Michał Boni - Minister Administracji i Cyfryzacji
Wojciech Rafał Wiewiórowski - Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych
Tomasz Pietruszka, Marek Kinstler, Kuba Bartusiak - inicjatorzy akcji zbierania podpisów pod wnioskiem o referendum w sprawie Acta
(http://referendumacta.pl/)
Marek Frąckowiak - zastępca Dyrektora Generalnego Izby Wydawców Prasy
dr Maciej Barczewski - adiunkt w Katedrze Prawa Międzynarodowego Publicznego Uniwersytetu Gdańskiego
Marek Friedman - ekspert od komunikacji crossmediowej, producent, aktywny komentator rynku mediów i nowoczesnych technologii
Arkadiusz Jadczak - przedsiębiorca internetowy, ekspert w dziedzinie bankowości elektronicznej i mobilnej, użytkownik internetu od 1994 roku
Michał Wroczyński - przedsiębiorca, ekspert ds. nowych technologii, transhumanista
Piotr Czerski - pisarz, felietonista Wirtualnej Polski
Maciej Sandecki - dziennikarz Gazety Wyborczej

Więcej informacji:
Kontrowersje wokół podpisania przez Polskę międzynarodowej umowy ACTA doprowadziły do mobilizacji społecznej i wywołały szeroką dyskusję o wolności i własności intelektualnej w erze cyfrowej. Związane z zapisami umowy zagadnienia wymagają pogłębionej wymiany poglądów i prezentacji argumentów różnych środowisk. Służyć temu będzie pierwsza w Polsce publiczna debata "ACTA? Debata o wolności i własności w internecie". Jej istotną częścią będzie otwarta dyskusja z udziałem wszystkich uczestników sobotniego spotkania. Przedstawiciele środowiska przedsiębiorców i naukowcy poruszą również, mniej obecny w dyskursie publicznym, problem wpływu ACTA na rozwój ekonomiczny i innowacyjność polskiej gospodarki.

Inicjatywa debaty w Gdańsku powstała oddolnie, jej pomysłodawcą jest Radomir Szumełda z Trójmiasta, a w organizację włączyło się Miasto Gdańsk oraz instytucja kultury Gdańsk 2016. "

Harry Angel

New Member
62
1
o ile pierwsze jest relatywnie "obiektywne" bo przecież wcale nie mamy tam do czynienia z jakimiś radykałami, a raczej legalis działającymi systemowcami, o tyle to drugie powinno zostać odwołane w takim składzie przez "referendum acta". biedni pozbawieni "fachowej wiedzy" skrzyknięci kolesie amatorzy zostali osaczeni przez wszystkich tych którym ACTA jak najbardziej w sprawie Internetu SŁUŻY. pewnie to takie "strony" jakich by chcieli rządzący przy "negocjacjach" :)

w sprawie Internetu największym zagrożeniem ze strony tworów takich jak Acta, jest tworzenie dodatkowych instrumentów i narzędzi do blokowania i pozywania przecież nie portalu gazety wyborczej, czy giodo, który ma za zadanie realizować kryteria ustawy, ale tworzenie instrumentów i narzędzi, które mogą być wykorzystane przeciwko

a) Twórcom
b) Dystrybutorom / Pośrednikom / Magazynierom (przechowywaczom)
c) Konsumentom

Niezależnych, Alternatywnych treści, albo tych samych treści ale tworzonych, dystrybuowanych, gromadzonych, i konsumowanych przez Niezależne Podmioty. wszelkie tego typu regulacje w praktyce tak jak prawa zapisane w prawie cywilnym ostatecznie służą

1) korupcji urzędników, w tym sędziów i prokuratorów
2) monopolizowaniu i kartelowaniu "Rynku" wobec prywatnych podmiotów wzajemnie ze sobą i Władzą powiązanych, oraz za pomocą wzajemnej współpracy jednoczesnemu podporządkowaniu Kontroli tego "Rynku" Władzom (de facto chroniącym interesy Monopolistów) .

kto dziś korzysta z ochrony praw autorskich. w 99% Koncerny, Korporacje, i majętni 'Twórcy" mający na prawnika. kto pada ofiarą? najczęściej KONKURENCJA.
kto korzysta z "ochrony wizerunku". zdzisiek i genowefa? w 99% ludzie którzy z wizerunku żyją zarabiając na nim ogromne pieniądze. wizerunek = kasa. kto płaci za "utratę wizerunku"? krytyk który może odebrać "klientów".

dlatego proponuję wobec powyższego nowe, opatentowane, i autorskie, libertariańskie hasło : Kapitalizm musi odejść.

D

Deleted member 427

Guest
Ja mam lepsze hasło: Kapitalizm TAK, wypaczenia NIE!

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Zarejestrowałem się, choć nie wiem, czy wiele tam zdziałam.

lumabel

New Member
231
0
Cenna inicjatywa. Pamiętajcie tylko o prawdopodobnym w niej udziale agentów i prowokatorów - zalecam daleko posuniętą nieufność i ostrożność wobec osób znikąd oraz podejrzanych postulatów czy propozycji działań...

OP
OP
sierp

sierp

577
305
Jeśliby przyszło tak z 50 wolnościowców mających coś do powiedzenia, to zagłuszyliby agentów i prowokatorów...

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Nie stanąłem na wysokości zadania, bo w piątek był melanż, a w sobotę wstałem o 16. Pozostaje mi obejrzeć relacje.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Z relacji Bosaka (po co tam poszedł? aż tak nie może znieść myśli, że to UE, a nie Wszechpolska cenzuruje net?):

"Ja zadałem Boniemu trzy pytania:
- Czy rząd rozważa wycofanie podpispod ACTA?
(...)
Na pierwsze mimo trzykrotnych wezwań Boni nie odpowiedział"

lumabel

New Member
231
0
Ciekawe na co liczyliście...? Że będą wobec Was szczerzy i pełni dobrych chęci? :) Rozmowa z takimi przedstawicielami establishmentu prowadzi donikąd, o ile traktuje się ją jako jedyną (lub chociaż główną) drogę osiągnięcia swoich celów. Realnym argumentem zrozumiałym dla nich jest siła: masowe protesty i cyber-ataki. Najlepiej gdy te metody są skoordynowane, wtedy faktycznie można coś osiągnąć. Wówczas nawet pogadać sobie z Bonim czy innym ubeckim konfidentem nie zaszkodzi ;)

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Ja jestem zdania, że z nimi bezwzględnie nie należy rozmawiać. Jeśli się chce cokolwiek osiągnąć, to należy przyjąć strategię:
są MY, są ONI, są owce (widzowie lub bezmózgie bydło - jak kto woli)
i są zdrajcy, którzy podają im rękę i z nimi rozmawiają.

Oreł

Well-Known Member
574
465
Och, tak bym tego nie ujął. Kiedyś będzie można z NIMI rozmawiać - o warunkach ich kapitulacji.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Oreł napisał:
Och, tak bym tego nie ujął. Kiedyś będzie można z NIMI rozmawiać - o warunkach ich kapitulacji.

Jedynie publicznie i przy obecności neutralnych stron trzecich np. Iran, Chiny... czyli przedstawicieli państw innych cywilizacji.

Do góry Bottom