D
Deleted member 427
Guest
Uważany powszechnie za jednego z największych intelektualistów pierwszej połowy XX wieku w USA (dla mnie największy w ogóle), "mędrzec z Baltimore" jak go nazywają współcześni. Gdy w Nowym Jorku gangsterzy Big Tima wprowadzili zakaz posiadania broni krótkiej bez zezwolenia, zareagował w typowy dla siebie sposób (sam posiadał dwie sztuki broni, jego brat więcej niż tuzin): Gun-Control Laws Deprive Reputable Citizens of Protection
Garść cytatów:
Bez wątpienia moja niechęć do demokracji jako teorii politycznej ma swe źródło w tym, że czegoś mi (a nie teorii) brakuje. Najprawdopodobniej chodzi o moją niezdolność do odczuwania zawiści. W obliczu szczęścia drugiego człowieka pozostaję tak samo nieporuszony jak makler giełdowy wobec dzieł Jana Sebastiana Bacha. Fakt, że John David Rockefeller miał więcej pieniędzy niż ja, jest dla mnie tak samo mało interesujący jak to, że wierzył w możliwość całkowitej immersji lub nosił diamentowe spinki do mankietów.
Najbardziej niebezpiecznym człowiekiem dla każdego rządu jest ten, kto potrafi myśleć sam za siebie, nie zważając na powszechnie dominujące przesądy i tabu. W sposób nieunikniony dochodzi on do wniosku, że rząd, pod którym żyje, jest nieszczery, obłędny i nie do zniesienia, tak więc, jeśli tylko jest romantykiem, będzie próbował to zmienić. A nawet gdy romantykiem nie jest osobiście, będzie bardzo zdeterminowany, by rozsiewać niezadowolenie wśród tych, którzy nimi są.
Każdy normalny człowiek ma od czasu do czasu ochotę splunąć w dłonie, zatrzeć ręce, wywiesić czarną flagę na maszcie i zacząć podrzynać gardła.
Purytanizm jest straszną obawą, że gdzieś ktoś mógłby być szczęśliwy.
Demokracja jest formą religii: polega na oddawaniu czci szakalom przez osłów.
Potrzeba wyjątkowego człowieka, aby zrozumiał wolność i delektował się nią. W demokratycznych społeczeństwach taka osoba jest zazwyczaj wyjętym spod prawa banitą.
Głównym i jedynym celem polityki jest utrzymywanie ludności w poczuciu ciągłego zagrożenia, nękając ją nieskończoną serią zmyślonych straszydeł.
Ostatnio edytowane przez moderatora: