- Moderator
- 3 591
- 1 503
...nagle uznano, że jest to istotny element biografii
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ela__.html
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ela__.html
"Ulżyło mi. To przyszłość dla Polski " - tak wyniki polskich wyborów prezydenckich skomentował w wywiadzie dla radia Deutsche Welle pochodzący z Gdańska noblista Günther Grass. - Ten kraj musi przestać być ofiarą. Młode pokolenie Polaków będzie odgrywać ważną rolę w Europie. Jestem przekonany, że nowy prezydent będzie to dobrze reprezentował - mówił noblista.
"Ulżyło mi. To przyszłość dla Polski " - tak wyniki polskich wyborów prezydenckich skomentował w wywiadzie dla radia Deutsche Welle pochodzący z Gdańska były żołnierz Waffen SS Günther Grass.. - Ten kraj musi przestać być ofiarą. Młode pokolenie Polaków będzie odgrywać ważną rolę w Europie. Jestem przekonany, że nowy prezydent będzie to dobrze reprezentował - mówił hitlerowiec.
Narodowo-konserwatywny rząd polski "jest nieszczęściem" - oświadczył niemiecki laureat literackiego Nobla Guenter Grass w wywiadzie dla sobotniego wydania "Frankfurter Rundschau".
Narodowo-konserwatywny rząd polski "jest nieszczęściem" - oświadczył weteran Waffen SS Guenter Grass w wywiadzie dla sobotniego wydania "Frankfurter Rundschau".
Grass prorokuje nieustannie. Wciąż zakłóca nasz spokój, uderzając w blaszany bębenek, nakazuje rachować się z mroczną przeszłością. I wciąż wymaga, byśmy porzucili małostkowość, banał, mściwość. Uczy, jak kochać wolność i prawdę, czyli po prostu życie; jak kochać ludzi, jak kochać literaturę. On to potrafi. I my kochamy Ciebie, drogi Günterze! Dużo zdrowia i dużo nowych pięknych książek!
Jego rodzice zginęli zamordowani przez niemieckich nazistów
Günter Grass został uznany za persona non grata w Izraelu. Poinformował o tym minister spraw wewnętrznych Eli Yishai. Zakaz wjazdu do Izraela dla pisarza, jest związany z "podsycaniem ognia nienawiści do Państwa Izrael i narodu żydowskiego", o czym poinformował rzecznik Ministerstwa Spraw Wewnętrznych.