Giertych przeszedł na "jasną stronę mocy"?

• Thread starter Deleted member 427
  • Rozpoczęty
D

Deleted member 427

Guest
Kiedy planuje pan powrót do polityki?

- Może przyjdzie kiedyś czas. Na pewno czułbym, że muszę wrócić, jeżeli wybory wygrałby PiS. Teraz nie widzę powodów, by się angażować w politykę. Przy wielu mankamentach Platformy nie ma w tej chwili w Polsce lepszej partii, chociaż ich obecna wojna z Kościołem to jakieś szaleństwo.

Jarosław Kaczyński ma szanse wrócić?

- Niestety tak. Wystarczy, że przyjdzie do nas kryzys, Polska będzie pod kreską, PKB będzie ujemne. Jeśli ludzie stracą zaufanie do PO, to się przerzucą na PiS. I będą głosować nie za Kaczyńskim, tylko przeciwko Tuskowi. Dlatego uważam, że jeżeli w PO będzie narastała frustracja i jeżeli premierowi nie będzie już zależało.

http://wyborcza.pl/1,123455,11409145,Ro ... wroci.html

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
Szmuglerz napisał:
Giertych jest skończony. Ale LPR była kiedyś najbardziej liberalnorynkową siłą w sejmie.

LPR zniszczyła "patriotyczna" koalicja z PISem, Samoobronę zresztą też.
Złośliwi nawet mówią że po to ta koalicja powstała. :)

Antoni Wiech napisał:
No, ale żeby aż tak mu odjebało???

w ogóle mu nie odjebało. oddziedziczoną po ojcu i dziadku partyjną markę traktował jako możłiwość szybszej i łatwiejszej kariery w partii narodowej. Teraz robi karierę w firmie.

Chyba się nie zmienił. :)

A

Antoni Wiech

Guest
Cyberius napisał:
w ogóle mu nie odjebało. oddziedziczoną po ojcu i dziadku partyjną markę traktował jako możłiwość szybszej i łatwiejszej kariery w partii narodowej. Teraz robi karierę w firmie.
No, pewnie tak, ale żeby aż tak lizać dupę salonowi? Przecież on stworzył MW, która potrafiła butelkami w pedałów rzucać.
Chociaż pewnie w tych kręgach prawniczych takie szczerzenie gęby to mu się opłaca teraz...

Cyberius

1 441
36
z mojej bajki nigdy nie był :)
-chociaż doceniałem to że LPR był najbardziej wolnorynkowym ugrupowaniem w polskim sejmie
[oczywiście za wyjątkiem tych kilku posłów poslów UPRu ]

A

Antoni Wiech

Guest
Nie wiem na ile byli wolnorynkowi, ale pamiętam pomogłem znajomemu napisać arta do prawy.pl :)D) krytykujący protekcjonizm UE. I wrzucili to na stronę. I nawet zapłacili, chyba 180 zeta jak dobrze pamiętam.

Byłem nawet w redakcji po odbiór kasy i wisiał tam portret starego Giertycha co mnie rozjebało wtedy. Weszliśmy wtedy w dyskusję z główną redaktor na temat "banki powinny być polskie" co oczywiście kontrowałem, że nie o to chodzi itp.

Proponowali współpracę, ale wtedy już miałem plan wyjazdu do UK i sprawa zdechła.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Antoni, z deczka mnie zaskoczyłeś, pisząc o "wolnym rynku" w elpeerze.

Za Wiki:

Program gospodarczy ugrupowania ma charakter socjalny i protekcjonistyczny; skupia się na ochronie rynku polskiego, szczególnie przed udziałem zagranicznego kapitału oraz wykupem polskiej ziemi przez cudzoziemców. Popiera częściową prywatyzację dokonywaną przez polski kapitał, podkreślając zachowanie przez państwo kontroli nad strategicznymi dziedzinami gospodarki. Partia postuluje również tworzenie ulg podatkowych dla rodzin wielodzietnych.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Liga_Polsk ... in#Program

Dla mnie to i Palikot mógłby mieć taki program.

A

Antoni Wiech

Guest
Nie jestem specjalistą od LPRu, ale to jednak info z wiki. Co nie zmienia faktu, że oni byli antyUE i to, że ktoś dojebał Unii nieważne z jakiej pozycji im pasowało.

Cyberius

1 441
36
Madlock napisał:
Jakieś przykłady na ten wolny rynek u lpr?

proszę :)

winnicki.JPG

trochę poważniej. Narodowcy mieli w polsce tradycyjnie najbardziej wolnorynkowe poglądy przynajmniej jeśli weźmiemy pod uwagę środowiska polityczne które się liczyły -bo może stronnictwo prawicy narodowej http://pl.wikipedia.org/wiki/Stronnictw ... _Narodowej albo liberałowie były opiniotwórcze ale nie masowe.

Oczywiście porównywanie ugrupowań które nie są w pełni wolnorynkowe i zastanawianie się które z nich jest bardziej prorynkowe jest trochę śmieszne. Jednak ugrupowania narodowe tradycyjnie były zorientowane na drobnych kupców, przedsiębiorców, rzemiosło itd. Jeśli chodzi o sam LPR to wielu młodych ludzi spośród nich działało także w UPRze, na portalach wolnorynkowych itd.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
A co mają do tego jakieś przedwojenne partie? Wtedy to każda była bardziej wolnorynkowa niż wszystkie obecne poza Korwinowymi. Dlatego, bo wydajność produkcji nie pozwalała łupić bardziej. Nie ma sensu porównywać tamtych czasów z obecnymi.

Cyberius

1 441
36
Madlock napisał:
A co mają do tego jakieś przedwojenne partie?

szukając informacji o ich programie gospodarczym kilka razy natrafiłem na info [na samym początku strony] że nawiązują do przedwojennych tradycji ruchu narodowego
Wtedy to każda była bardziej wolnorynkowa niż wszystkie obecne poza Korwinowymi.
no nie każda, PPS i KPP chyba nie :)

Do góry Bottom