Gates wyprzedaje akcje Microsoftu

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
Współzałożyciel Microsoftu w ciągu roku sprzedał 90 mln akcji w tej firmie - zauważa InformationWeek. Z jednej strony nie ma w tym nic nadzwyczajnego (dywersyfikacja inwestycji), ale z drugiej strony trzeba przyznać, że inwestor taki, jak Bill Gates, ma powody, aby pozbyć się akcji Microsoftu.
InformationWeek przyjrzał się dokumentom SEC (amerykańskiego regulatora rynku finansowego) i ustalił, że Bill Gates sprzedaje swoje akcje w sposób... alarmujący. Dokumenty z poniedziałku pokazują, że w 3 lutego Gates sprzedał 5 mln udziałów, a dokument z piątku, że sprzedał inne 5 mln akcji 2 lutego.
W ciągu ostatniego roku Bill Gates sprzedał 90 mln akcji.
http://di.com.pl/news/35894,0,Gates_ma_ ... softu.html

Coś się kroi:huh:

A

Anonymous

Guest
No nie wiem, ale ja bym trzymał akcje firmy którą założyłem, choćby z sentymentu. Ale jeżeli by to była moja jedyna inwestycja, albo bardzo poważna i mógłbym stracić wszystko lub większość kasy, to bym sprzedał, z bólem serca.

Myślicie, że akcje M$ polecą na łeb, na szyję? Jeżeli ktoś taki jak Gates sprzedaje, na dodatek akcje M$, to jak zareaguje przeciętny inwestor widząc coś takiego?

OP
OP
Cyberius

Cyberius

1 441
36
Premislaus napisał:
No nie wiem, ale ja bym trzymał akcje firmy którą założyłem, choćby z sentymentu. Ale jeżeli by to była moja jedyna inwestycja, albo bardzo poważna i mógłbym stracić wszystko lub większość kasy, to bym sprzedał, z bólem serca.

No właśnie, dlatego takie zachowanie uważam za nietypowe.
Jakby te akcje i Microsoft zaczynały traci wiarygodność:(

A

Anonymous

Guest
Porażka smartphone Kin, zalegające w magazynach telefony z Windows Mobile 7, spóźnione i niemrawe wejście na rynek tabletów, w ogóle rynek mobilny to dzisiaj głównie iOS, Android i Symbian, gdzieniegdzie bizensowy RIM i wschodzący WebOS. WM7 nikt nie chce. Na dodatek z cloud computingiem im nie wychodzi( Balmer chce zastąpić głównego kierownika od chmury kimś innym), polecam na bieżąco śledzić serwisy IT.

Głównie zarabiają na Windows 7 i nowym Office.

qatryk

Member
179
2
On chyba juz od dawna zajmuje sie raczej działalnością charytatywną. Może potrzebuje kasy na działalnośc swojej fundacji - raczej nie sadze aby cos sie konkretnego miało zdarzyć; hamerykańcy maja trochę hopla na punkcie inside tradingu więc jakby cos miało sie stać to po takich transakcjach od razu by mu sie do tyłka dobrali.

OP
OP
Cyberius

Cyberius

1 441
36
Prawdę mówiąc to trudno jes mi sobie wyobrazić świat bez Windowsa. Bo z gadżetami rynek by szybko sobie poradził i wypełnił lukę.
Miejsce po dinozaurze Windowsie chciał by zająć Solaris i Linuxy. Koniec darmowych systemów operacyjnych ściąganych z internetu -co miało by dobre strony. Kaska nawet niewielka dla ludzi pracujących nad projektem a w zamian za to większy profesjonalizm i w konsekwencji lepszy produkt.

Do góry Bottom