Filmik Partii Libertariańskiej o walucie

Hitch

3 220
4 880
Ogólnie może być, tylko lektor do wymiany. Poproście Macieja Gudowskiego, może się zgodzi czytać kolejne klipy :)

telpeloth

państwosceptyk
256
292
To leci:
- chujowa muzyczka -> serio, nie można się skupić
- lektor rzeczywiście mógłby przynajmniej poćwiczyć
- jak słyszę "dwutysięczny ósmy" to mnie szlag trafia. 2008 => "Dwa tysiące ósmy"!!
- przykłady powinny być IMHO polskie, a nie amerykańskie. My też mieliśmy epizody wielkiej inflacji, a samo wzięcie koszyka dóbr bliskiego ludziom, a nie wliczanego do koszyka przez GUS (żywność, czynsze, paliwo) łatwo uświadomi ludziom, jak bardzo są przez inflację chujani
+ proste przykłady, pokazujące, że w zasadzie to od 100 lat złoto magicznie trzyma wartość, w przeciwieństwie do dolara
+ podoba mi się animacja i trzymanie się kolorów partii
+ fajnie uzasadnienie dla puenty, chcemy konkurencji walut, bo w przypadku monopolu nas chujają.

sierp

to ja :-)
577
305
Jak ktoś chce, to może wykopać: http://www.wykop.pl/link/1643457/wolnosc-waluty/
Co do muzyki, to kwestia gustu - może jest trochę nietypowa (zrobiła to "na szybko" moja znajoma, która lubuje się w ciężkich metalowych brzmieniach), ale mnie, Maćkowi oraz autorowi filmiku się spodobała, więc jest jaka jest.
Lektora nie znam, jest to podobno ktoś z PL z Wrocławia. No ale nie było pod ręką nikogo innego. Może ktoś chciałby być lektorem do kolejnego filmiku? :)

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Muzyka jest przede wszystkim za głośna i przez to utrudnia słuchanie lektora i skupienie się na treści (rodzaj muzyki też raczej nie pomaga) - to nie jest kwestia gustu.

Ostatnia edycja:

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
A mnie się od strony technicznej podobało, po tych Waszych komentarzach spodziewałem się jakiejś kakofoni i sepleniącego lektora. W ogóle tak zrobiony filmik wolnościowy po polsku to coś przełomowego chyba XD. Bardziej bym się przyczepił do przekazu, bo zwykły ludź powie: "No i co z tego, przecież wypłaty też rosną. Że raz na 100 lat przez krótki czas trzeba chodzić z walizką pieniędzy? Żaden problem, zrobi się denominację".

NoahWatson

Well-Known Member
1 297
3 207
Jeśli już zdecydowaliście się mówić o złocie i bitcoinie jako pieniądzu, to musicie być przygotowani na atak ekonomistów głównego nurtu. Od razu wyśmieją Was, że złoto i bitcoin to waluty deflacyjne, później będą jakieś czary mary, koniec końców powiedzą, że nie znacie się na ekonomii i zniszczylibyście w kilka tygodni gospodarkę deflacyjnymi walutami. To, że libertarianie zazwyczaj wiedzą, jak to działa nie wystarczy by przekonać gawiedź. Najlepiej jakbyście mieli ze 2-3 scenariusze na odpowiedź (łatwiejszą w odbiorze oraz bardziej złożoną) + przykłady, w zależności od tego kto by słuchał dyskusji wybralibyście odpowiedniejszą.
Dr Mateusz Machaj kiedyś na konferencji, którą oglądałem na youtube powiedział do profesorka jakiegoś, że szukał w książkach modelu uzasadniającego strach przed deflacją, i nie znalazł. A wybredny nie był, mógł być empiryczny, mógł być teoretyczny. Zdaje się, że pt. Standard złota - święty Graal czy puszka Pandory? Ale sprawdźcie to jeszcze.
Ale brak odpowiedzi na takie zarzuty, że zniszczylibyście gospodarkę, nie wróży nic dobrego dla odbioru PL wśród gawiedzi.

sierp

577
305
Muzyka jest przede wszystkim za głośna i przez to utrudnia słuchanie lektora i skupienie się na treści (rodzaj muzyki też raczej nie pomaga) - to nie jest kwestia gustu.

To prawdopodobnie jest wynikiem tego, że najpierw został zrobiony filmik z lektorem, a podkład dźwiękowy został zrobiony potem i dograny. Autor filmiku ustawił poziom głośności tła, ale jak widać nie zapobiegło to "zagłuszaniu". Według mnie powinno być odwrotnie - najpierw tło dźwiękowe, potem lektor.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 860
To prawdopodobnie jest wynikiem tego, że najpierw został zrobiony filmik z lektorem, a podkład dźwiękowy został zrobiony potem i dograny. Autor filmiku ustawił poziom głośności tła, ale jak widać nie zapobiegło to "zagłuszaniu". Według mnie powinno być odwrotnie - najpierw tło dźwiękowe, potem lektor.
To nie ma znaczenia. Sumowanie jest operacją przemienną. Wystarczyło dograć muzykę ciszej.

sierp

577
305
Ale czy faktycznie problemem jest sama w sobie głośność, czy to, że podkład "zlewa" się w niektórych momentach z lektorem?

military

FNG
1 766
4 727
Poza "rokiem dwutysięcznym ósmym" (aaaargh, krwawienie mózgu) wszystko mi się podobało - lektor nie był jakiś szczególnie zły, na moich kiepawych głośnikach wszystko słychać dobrze. Tylko ciekawe, czy to trafi do ludzi, hm, mało zainteresowanych tematem. Chyba lepiej byłoby nakreślić już w tytule zagadnienie, np. "Dlaczego wszystko drożeje" albo "Dlaczego zarabiasz coraz więcej, a możesz kupić coraz mniej". Podoba mi się spokojny ton, brak pieniactwa, przyjemna atmosfera filmiku - idziecie dobrą drogą.

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Poza "rokiem dwutysięcznym ósmym" (aaaargh, krwawienie mózgu)

Oj tam, wszystkie zwykłe ludzie tak mówią :) . Jeszcze mówią "w każdym bądź razie" i bynajmniej zamiast przynajmniej, musimy się zbliżać do ludu :) .

RiGhT_WiNg

Schizoid
233
44
Plus za proste i przejrzyste przykłady. Wady: muzyka za głośno, lektor mało żwawy i "mdłe" kolory animacji. Nikogo nie obchodzą dolary i uncje tylko złotówki i gramy.

A

Antoni Wiech

Guest
A dla mnie ten filmik jest spoko i lektor jest ok. Może rzeczywiście ciut głośniej powinien być ustawiony w stosunku do podkładu muzycznego, ale mnie to jakoś specjalnie nie rozpraszało.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Lektor nie jest taki zły, można to przeżyć. Muzyka, poza głośnością, jest jakoś tak bardzo losowo wybrana i psuje odbiór przez swoją randomowość i nieszczęśliwą głośność.

dataskin

Well-Known Member
2 059
6 146
To nie ma znaczenia. Sumowanie jest operacją przemienną. Wystarczyło dograć muzykę ciszej.
I niech normalizacji głośności nie robią, bo potem wali po uszach jak reklamy w TV

Jeśli już zdecydowaliście się mówić o złocie i bitcoinie jako pieniądzu, to musicie być przygotowani na atak ekonomistów głównego nurtu. Od razu wyśmieją Was, że złoto i bitcoin to waluty deflacyjne, później będą jakieś czary mary, koniec końców powiedzą, że nie znacie się na ekonomii i zniszczylibyście w kilka tygodni gospodarkę deflacyjnymi walutami.

Dokładnie, na wykopie już jadą z koksem w temacie deflacji.. Jeżeli już się (krótko) omawia taki temat, to dobrze jest wyjaśnić parę wątpliwości, które na pewno się pojawią. Względnie - dać na koniec zająwkę w stylu: "obawiasz się, że bitcoin spowoduje deflację i nastąpi apokalipsa? o tym - w kolejnym odcinku, który pojawi się niebawem"

Sam fakt, że ceny się zmieniły jest mało istotny. Nie podkreślono tego, że drukowanie i psucie pieniądza jest bezprawnym zawłaszczeniem dochodów ludzi.
O walutach zawsze powinno się mówić w kontekście jej siły nabywczej (a nie - nominału) i na każdym kroku podkreślać - z czego ta siła nabywcza się bierze (i co wpływa na nią negatywnie), bo większość walut jest fiducjarna, nie posiada wartości sama w sobie.

I to w zasadzie jest temat, który powinno się podjąć w kolejnym "odcinku" - tzn czemu za 100zł możemy kupić 4 razy mniej niż za 100 euro oraz - czemu ten sam pracownik, kopiący rowy w Polsce zarabia mniej niż, robiąc to samo,np w Holandii.

Wiele osób nie wie, czym to jest spowodowane a na tego typu rozumowaniu opiera się myślenie typowego szaraczka, który chce ochrony państwa i pensji minimalnej, no bo skoro on kopiąc łopatą w Holandii zarabia dużo więcej a robi dokładnie to samo, taką samą łopatą, to oznacza - że w Polsce jego pracodawca "go okrada", a pieniądze - "chomikuje" po poduszką, względnie - wydaje na baseny z dziwkami.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom