ETA, IRA i inni separatyści

D

Deleted member 427

Guest
ETA - Baskonia i Wolność - baskijska organizacja polityczna walcząca o niepodległość metodami zbrojnymi. Celem było proklamowanie Baskonii. Symbol organizacji:

200px-ETAren_anagrama_Altsasun_%28square%29.jpg

Jest wąż, jest ok :)

Od 1968 roku w atakach, które przypisuje się ETA zginęło 858 osób. Wśród nich większość stanowili wojskowi, członkowie Gwardii Cywilnej i policjanci a pozostali to politycy, sędziowie i prokuratorzy identyfikowani jako część państwowego aparatu przemocy. [źródło: wiki]

Moje pytanie - co ETA oraz inne podobne organizacje dotychczas sięgnęły? Jakieś wymierne rezultaty podkładania bomb i prucia z karabinów?

Voy

Active Member
386
242
ETA odrzuca mnie swoimi typowo komuszymi poglądami, więc za bardzo się w nią nie zagłębiałem.
Ale IRA przecież wygrała i udało się proklamować Republikę Irlandzką. Wprawdzie Nie do końca tak jak sobie to zakładali - nie cała Irlandia oderwała się od Brytoli, zdobycie całkowitej niezależności zajęło jakieś 20 lat (Traktat jest jakoś z początku lat 20. a pełna niezależność Irlandii to jakoś końcówka lat 30.). Dość fajnie pokazano wczesną historię IRA w "Wiatr buszujący w jęczmieniu", wprawdzie też zrobili ten film z lewackiej perspektywy, ale i tak ogląda się całkiem przyjemnie.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
ETA odrzuca mnie swoimi typowo komuszymi poglądam

Mógłbyś przybliżyć?

I właśnie o to chodzi, żeby takie komuchy się odrywały i tworzyły własne komuny - dla świętego spokoju normalnych ludzi :)

S

stormtrooper

Guest
ETA się nie oderwała i się nie oderwie metodami zbrojnymi już (w październiku ogłosili zawieszenie wszelkich działań zbrojnych) co najwyżej pokojowymi, ale to tylko sprawi, że ich wcześniejsze działania powinny być z punktu widzenia logiki uważane za niepotrzebne w kontekście realizacji głównego celu.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
ETA ma komusze poglądy. Jest to wynikiem między innymi zaszłości historycznych (Franco był wrogiem komuchów i secesji Basków). Wiele zamachów, głównie na rządzących, było sponsorowane przez obce wywiady. W tym CIA i prawdopodobnie służby francuskie, które były zainteresowane obaleniem Franco.

IRA współpracowała w czasie wojny z Niemcami, a potem z wywiadami państw bloku wschodniego i Watykanem. Niewiele jej działań było naprawdę niepodległościowych. Ostatnio zajmowali się wpuszczaniem północnokoreańskich dolarów USA na rynek (podróbki lepsze od oryginałów) i handlem narkotykami (co pewnie trwa do dziś). Szefostwo IRA jest czerwone.

Voy

Active Member
386
242
tylko że IRA było w historii bardzo dużo, ta która wywalczyła niepodległość prawie sto lat temu nie miała prawie nic wspólnego z dzisiejszą. Że współpracowali z watykanem? Dziwne by było gdyby tego nie robili, biorąc pod uwagę że w Irlandii było niemal jednoznaczne Irlandczyk niepodległościowiec = katolik, tym bardziej że władzy brytyjskiej daleko było do wspierania rzymskokatolików. No ale dla kr2y51a wszystko co ma cokolwiek wspólnego z katolicyzmem to z góry zamordyzm i full totalitaryzm ;)

A

Anonymous

Guest
A propos Basków, to ich nacjonaliści( nie wiem jakie mieli poglądy ekonomiczne, ale spotkałem się z nazwą nacjonaliści), walczyli po stronie republiki w wojnie domowej w Hiszpanii.

ETA jest zwykłą organizacją przestępczą, chodzi mi o zmuszanie bogatych Basków do zapłacenia "podatku niepodległościowego" - coś w ten deseń. Parę lat temu jakiś piłkarz pokazał im faka.

Z resztą wiele partyzantek niewiele różni się od grup przestępczych. Czasem w ogóle.

W roku 2002 Trixi dostał list od ETA: "Być może mógłby pan, jak czynią to inni patrioci, wesprzeć nasz ruch wpłatą na jej rzecz. Pański udział wyceniamy na 6000 euro miesięcznie". Przekładając ten anonim na język konkretu można powiedzieć, że terroryści zażądali od Begiristain okupu "za bezpieczeństwo jego i jego najbliższych". W liście było PS: "Dostanie pan jeszcze jeden list, proszę go doręczyć Jose Mari Bakero". Bakero też był Baskiem i też piłkarzem. (...)

http://gwizdek24.se.pl/inne/eta-przepra ... 82740.html

Oni są komuchami przez zaszłości historyczne. Potrzebna im była przeciwstawna ideologia do walki z imperialistami.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Voy napisał:
No ale dla kr2y51a wszystko co ma cokolwiek wspólnego z katolicyzmem to z góry zamordyzm i full totalitaryzm ;)

Chcę w swej krytyce KK być dalekim od antyklerykalnych idiotów, ale czasem inaczej się nie da.
Chodziło mi o to, że rola Watykanu w negocjacjach rządu UK z IRA znacznie wybiegała poza rolę neutralnego mediatora. Potwierdzono to przez wycieki szyfrowanych rozmów negocjatorów z Watykanem. Szyfratory miały "boczne furtki" zainstalowane przez CIA i BND (stąd wycieki i skandal dyplomatyczny).

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Odkopuję.

IRA już na dobre spacyfikowana? Bo ostatnio w popkulturze sporo się o nich mówi ("Peaky Blinders", "Sons of Anarchy").

Do góry Bottom