Ekstradycja do USA za linki

MaxStirner

Well-Known Member
2 782
4 724
http://www.filmweb.pl/news/Wskazywa%C5% ... legalnie+a)ogl%C4%85da%C4%87+seriale,+teraz+czeka+na+ekstradycj%C4%99+do+USA-81266

Dlaczego to wydaje mi się ciekawe:
a) Strona nie była hostowana na serwerze amerykańskim
b) Brytyjskie prawo podobno nie uznaje linkowania za nielegalne (tego właśnie nie mogę nigdzie sprawdzić w każdym razie w UK nie dostał żadnych zarzutów i gdyby nie umowa ekstradycyjna byłby wolny).

Czytajcie też tu: https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_O%27Dwyer

To wszystko daje do myślenia w kontekście całej dyskusji o SOPA czy generalnie o wpływie amerykańskich grup interesu na sieć a właściwie to na wszystkie dziedziny gospodarki globalnie. Wydaje mi się że gdyby dotyczyło to na przykład linkowania do jakichś polskich filmów to do ekstradycji by w ogóle nie doszło skoro w jego kraju to dozwolone uznaliby taką prośbe za absurd.
Przypomniał mi się ten tekst - zresztą chyba już był na forum ale nie jestem pewien:

http://di.com.pl/news/40220,0,Unijna_wa ... t_USA.html

Voy

Active Member
386
242
Nie będzie ekstradycji, bo to brytyjczyk. UK jak każde prawdziwe państwo nie dokonuje ekstradycji swoich obywateli. Polska jako typowe państwo duperelskie takich ekstradycji dokonuje ;)

Voy

Active Member
386
242
no nie wiem, w życiu nie słyszałem o tym żeby amerykańce/angole/ruskie oddały swojego obywatela w ramach ekstradycji, w linku też nie ma nic o samej ekstradycji, tylko o zgodzie, za którą nic nie musi iść.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Hehe, pamiętam, że jakiś czas temu była niezła schiza w sieci gdy się okazało, że FEMA zorganizowała kilkaset tysięcy skrzynek krematoryjnych i nie bardzo było wiadomo po co. Każdy się rozczulał nad biednymi jankesami, że ich teraz będą gazować, czy tam jeszcze coś. Tak sobie pomyślałem, że może to nie na jankesów tylko importowanych piratów :)

zygfryd

Active Member
241
48
Spodobała mi się jedna wypowiedź na wykopie:
żaden niezależny kraj nie wyda [swojego obywatela]. A że ponoć USA wywiera naciski na wiele państw w kwestiach hakerstwa i piracenia (tak jak na Szwecję parę lat temu), to po prostu wychodzi na to, że na świecie nie ma specjalnie wiele niezależnych państw.

lumabel

New Member
231
0
Na pewno swoich obywateli nie wydają: Chiny, Rosja, Izrael, Brazylia. Co do tych czterech krajów mam absolutną pewność. Co do innych... Wielka Brytania wydawała parokrotnie, Kanada, Niemcy również. Nie wiem jak z Francją (w ramach Europejskiego Nakazu Aresztowania oczywiście wydają, ale już USA pewnie nie wydadzą). Zaskoczę wszystkich chyba stwierdzeniem, że Polska, poza oczywiście ENA, swoich obywateli również nie wydaje, a przynajmniej do tej pory swojego obywatela USA nie wydała i podejrzewam, że w razie czego na ekstradycję by się nie zgodziła...

S

stormtrooper

Guest
@lumabel
To ciekawe, o Polsce to wiem - zresztą w Polsce mamy zakaz ekstradycji w Konstytucji z wyjątkiem właśnie ENA i Międzynarodowych Trybunałów Karnych, ale o Niemcach nie słyszałem, masz może więcej jakichś szczegółów?

Z tego co mi się wydaje, to Szwajcarzy też nie wydają swoich bezwzględnie.

Do góry Bottom