Ekonomiczno-politologiczna interpretacja teorii ewolucji

Avx

Active Member
831
186
Organizmy podlegają mutacji i selekcji (klasyczna, biologiczna teoria ewolucji, udowadniana wielokrotnie).
Organizmy posiadające określone cechy (geny) mają większą szansę na przeżycie i rozmnażanie, co prowadzi do zwiększania częstości występowania tych genów w populacji.

Przedsiębiorstwa podlegają mutacji i selekcji (obserwowalny fakt).
Przedsiębiorstwa posiadające określone modele biznesowe mają większą szansę na przetrwanie i zagarnięcie kolejnych klientów, co prowadzi do zwiększania częstości występowania tych modeli biznesowych w gospodarce.
Przykładem mutacji przedsiębiorstwa jest zmiana modelu biznesowego (na przykład metody organizacji pracy).
Przykładem selekcji przedsiębiorstwa jest jego bankructwo lub, przeciwnie, przejęcie nowej części rynku (sukces ewolucyjny).

Państwa podlegają mutacji i selekcji (obserwowalny fakt)
Państwa posiadające określone prawa mają większą szansę na przetrwanie i powiększenie wpływów, co prowadzi do zwiększania częstości występowania tych praw na świecie.
Przykładem mutacji państwa jest zmiana prawa.
Przykładem selekcji jest upadek państwa (vide upadek ZSRR).

Bez selekcji tworów niedostosowanych gatunek ulega degeneracji, przedsiębiorstwo coraz gorzej spełnia potrzeby klientów, a państwo ma coraz gorsze prawa.

Z powyższego można wywieść logiczny wniosek, że dla jak najszybszego powiększania się liczby optymalnych rozwiązań konieczna jest jak największa liczba konkurujących organizmów, państw bądź przedsiębiorstw. Zastosowanie zasad teorii ewolucji do analizy zmian gospodarki i państwa można nazwać ekonomiczno-politologiczną interpretacją teorii ewolucji.

Można też dzięki temu powiedzieć, że państwo światowe musiałoby (nawet, gdyby początkowo było dość wolnorynkowe) z czasem prowadzić do niewiarygodnego wręcz nawarstwienia się złych praw, oraz do prawdopodobnie całkowitej stagnacji.

[align=center]----------------------------------------------------------------------[/align]
Zapraszam do dyskusji. Podoba wam się, jak powiązałem ewolucję biologiczną z ewolucją systemów politycznych czy firm ? Moim zdaniem można tu stosować prawie dokładnie te same zasady.

Konsekwentnie można to doprowadzić aż do udowodnienia teorią ewolucji anarcho-kapitalizmu. Skoro ewolucja potwierdza, że im więcej państw tym lepiej, to zdaje się, że najlepiej byłoby wtedy, gdyby każdy dom był "państwem" ;)

Chociaż... Zapraszam do dyskusji, bo mam dziwne wrażenie (taki nieokreślony niepokój) że pominąłem coś istotnego i mogłem popełnić jakiś błąd. Hmm.

OP
OP
Avx

Avx

Active Member
831
186
Ah. Widzę błąd swojego rozumowania. Mutacje organizmów są losowe. Mutacje przedsiębiorstw są celowe. Co czyni ich ewolucję owszem, "ewolucją", ale raczej w sensie lamarkistowskim... Hmmm.

No tak, to trochę oddala analogie między ewolucją biologiczną a ekonomiczną... Niemniej jednak, pewne cechy wspólne wciąż widzę i wciąż uważam, że dałoby się wykorzystać zmodyfikowaną teorię ewolucji do analizy zjawisk gospodarczych... I do poparcia anarchizmu =P Hmmm.

Oczywiście nie ja pierwszy coś w tych okolicach kombinuję, znalazłem coś takiego w necie:
http://prawo.uni.wroc.pl/~kwasnicki/tod ... ucyjna.pdf

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Wychodzi na to, że rozwiązania sprawdzone przez naturę są najlepsze, nawet jeśli są dosyć okrutne (jakiś konserwatyzm tu wyłazi ;) ).

Avx napisał:
Bez selekcji tworów niedostosowanych gatunek ulega degeneracji,

Ingerencję państwa często usprawiedliwia się walką z "okrutnymi prawami wolnego rynku".
Chore i słabe antylopy muszą być zżerane przez lwy, jeśli zaczniemy rozczulać się nad tymi biedakami i będziemy każdego z osobna chronić, to w końcu lwy nie będą miały co żreć i zdechną. Antylopy, bez naturalnych wrogów nadmiernie się rozmnożą, zeżrą całą trawę, też wyzdychają i wszystko szlag trafi. Wiem, cholernie to uprościłem, ale chodzi o sam sens.
Może i ratowanie niedostosowanych, pokrzywdzonych przez los antylop będzie moralnie dobre, ale czy coś dobrego z tego wynika?

Oczywiście można to wykorzystać na korzyść @kapu, z drugiej strony, jedziemy darwinizmem społecznym a niektórzy są na niego uczuleni.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
My aktualnie jesteśmy na etapie zżerania resztek trawy. Następny etap to masowe zabijanie starych i biednych antylop przez te młode i bogate. Ewentualnie zamknie się stare i biedne antylopy w klatkach aby nie traciły kalorii i będzie im się zrzucać raz przetrawioną i wydaloną treść od antylop bogatych, ponieważ bogate antylopy nie potrafią zabijać lak lwy.

Do góry Bottom