Degeneracja człowieka

rawpra

Well-Known Member
2 741
5 410
bez ambicji, silnej woli, usprawiedliwiającego swoje niepowodzenia czynnikami niezależnymi od niego, polegającego na innych, nie uznającego wartości, wybierającego najłatwiejszą drogę, hedonistycznego, konsumpcjonistycznego, hipokrytycznego

OP
OP
C

Cngelx

Guest
bez ambicji, silnej woli, usprawiedliwiającego swoje niepowodzenia czynnikami niezależnymi od niego, polegającego na innych, nie uznającego wartości, wybierającego najłatwiejszą drogę, hedonistycznego, konsumpcjonistycznego, hipokrytycznego
>bez ambicji
Pełna zgoda
>silnej woli
Pełna zgoda
>usprawiedliwiającego swoje niepowodzenia czynnikami niezależnymi od niego
Pełna zgoda
>polegającego na innych
Niepełna zgoda, bo niektórych celów nie da się osiągnąć w pełni samodzielnie, ale podejrzewam, że napisałeś to w pewien uproszczeniy sposób
>nie uznającego wartości
Jakich wartości?
>wybierającego najłatwiejszą drogę
Niepotrzebne komplikowanie sobie życia szukając trudniejszej drogi jest niby lepsze?
>hedonistycznego
Na tym musiałbym się zastanowić, zbytni "racjonalizm" wydaje mi się ostatnio głupszy nawet od skrajnego hedonizmu
>konsumpcjonistycznego
Dlaczego?
>hipokrytycznego
Chyba zgoda, ale nie jestem pewien xD

rawpra

Well-Known Member
2 741
5 410
Niepełna zgoda, bo niektórych celów nie da się osiągnąć w pełni samodzielnie, ale podejrzewam, że napisałeś to w pewien uproszczeniy sposób
tak, każdy ma potrzebę oparcia w innych i współpracy ale to jest dysfunkcyjne gdy człowiek za bardzo uzależnia się od innych

Jakich wartości?
żadnych stałych
chodzi mi o człowieka który bierze takie wartości które są modne i korzystne

Niepotrzebne komplikowanie sobie życia szukając trudniejszej drogi jest niby lepsze?
niepotrzebnie komplikować bez sensu ale jak ktoś chce coś osiągnąć to musi iść pod górę

Na tym musiałbym się zastanowić, zbytni "racjonalizm" wydaje mi się ostatnio głupszy nawet od skrajnego hedonizmu
nie wiem jak przeciwstawiasz racjonalizm hedonizmowi

bo konsumpcjonizm niszczy środowisko i jest związany ze zwierzęctwem- dobór płciowy- samica chce się pokazać ile ma zasobów a samiec to samo, śmieszkizmem i hedonizmem i pronatalizmem

Chyba zgoda, ale nie jestem pewien xD
nie chodzi mi o to że hipokryzją jest np. inne traktowanie np. dzieci i starców choć pewnie dla antyageisty to by była hipokryzja

Do góry Bottom