Król Julian
Well-Known Member
- 962
- 2 125
Co to znaczy być Polakiem według was? Jakie są tego wyznaczniki? Czy w ogóle czujecie potrzebę posiadania tożsamości narodowej? Cóż, mogę powiedzieć że dla mnie, w odróżnieniu do różnej maści narodowych sebixów z ONR, NOP i podobnych organizacji, co tylko by zamawiali pięć piw, glanowali Murzynów i doszukiwali się żydowskich korzeni u swoich wrogów, polskość to nie jakaś mityczna wspólnota ziemi i krwi, ani nie kult polskiego państwa, które dziś jest, a jutro może go nie być. Poczucie polskości, to dla pewien poczucie szczególnego przywiązania do polskiej kultury i języka. Chociaż nieźle znam angielski i co nieco niemiecki i lubię kultury związane z tymi językami, więc na upartego mógłbym się zachowywać jak Niemiec albo Anglosas, to jednak jest coś takiego co sprawia że polska tożsamość jest mi bliższa inne. Trochę jak rodzinny dom. Sądzę że taka tożsamość jest płynna i można ją świadomie zmienić. Ostatnio np. odkryłem w księgach parafialnych, że kilku moich przodków z XIX w. było Niemcami. W pewnym momencie oni albo ich dzieci musieli porzucić rodzimą tożsamość i przyjąć nową. A za kogo będą się uważali moim potomkowie(jeśli będę ich miał)? Cholera wie. W każdym razie taka definicja polskości, sprawia że raczej przychylnie patrzę na ludzi którzy się tu osiedlają. Myślę że każdy imigrant może świadomie stać się Polakiem, nieważne czy urodził się na Ukrainie, w Wietnamie czy w Nigerii. A wy jak uważacie: kto to jest Polak?
Ostatnia edycja: