Czy Somalia jest afrykańskim liderem?

K

KelThuz

Guest
Antoni Wiech napisał:
Pomijając już, że mikropaństwa z rządzącymi watażkami to CHUJ nie kapitalizm, to NIE JEST to najszybciej rozwijające się państwo czarnej Afryki. Prześciga ich chociażby Angola.

niby na jakiej podstawie można tak stwierdzić?

A

Antoni Wiech

Guest
RE: [humor] Różne ROTFLE ...

KelThuz napisał:
Antoni Wiech napisał:
Pomijając już, że mikropaństwa z rządzącymi watażkami to CHUJ nie kapitalizm, to NIE JEST to najszybciej rozwijające się państwo czarnej Afryki. Prześciga ich chociażby Angola.

niby na jakiej podstawie można tak stwierdzić?
Statystyk wzrostu PKB, które są w necie.

OP
OP
K

KelThuz

Guest

Antoni Wiech napisał:

a nie muszę chyba wyjaśniać, co te statystyki mierzą? :D
nawet Korwin daje się otumanić takimi statystykami i święcie wierzy, że Niemcy tkwią w miejscu

Avx

Active Member
831
186

Wartość obrotu handlowego (kupno, sprzedaż). Ma to taki minus, że nie uwzględnia istniejącego już nasycenia kapitałem, którego nie trzeba kupować (postawionych już dawno temu willi, pałaców, dróg, portów, zakładów itp).

Jak sobie jednak KelThuz wyobraża utrzymanie nasycenia kapitałem bez wysokiego PKB ?
Bez stałego kupowania nowych części i napraw, średniowieczny zamek trochę przetrwa; ale nowoczesny kapitał szybko zardzewieje. A czy ekonomia Somalii opiera się na kapitale tak trwałym, jak średniowieczne zamki ?

Bez PKB, nasycenie kapitałem rdzewieje i trawą zarasta.
Przynajmniej przy naszej obecnej trwałości dóbr.

A

Antoni Wiech

Guest

KelThuz napisał:
Antoni Wiech napisał:

a nie muszę chyba wyjaśniać, co te statystyki mierzą? :D
nawet Korwin daje się otumanić takimi statystykami i święcie wierzy, że Niemcy tkwią w miejscu
Wiem co mierzą, ale dawaj, pisz.. Przy okazji podaj jakieś inne wyznaczniki, które wskazywałyby, że Somalia to najszybciej rozwijający się kraj w czarnej Afryce.

OP
OP
K

KelThuz

Guest
RE: [split] [humor] Różne ROTFLE ...

Somalia ma urząd statystyczny, który gromadzi agregaty PKB? jaki procent PKB Angoli to wydatki rządowe i inflacja?
Polecam poczytać REISMANA, cały rachunek PKB to pic na wodę, i nie wolno przytaczać takich danych w poważnych dyskusjach.
Wiarygodne dane dot. prawdziwego rozwoju gospodarczego, to np. wolumen oszczędności prywatnych, gromadzonych przez obywateli danego kraju, jak i szereg niemierzalnych w żaden sposób lub słabo mierzalnych, ale możliwych do zaobserwowania faktów, jak dostępność realnej edukacji, realnych prywatnych usług, różnorodność dóbr konsumpcyjnych dostępna dzięki wolnemu handlowi, i na jaką ich ilość może sobie pozwolić z roku na rok mieszkaniec danego kraju, itd.
By udowodnić, że Angola >>> Somalia, potrzebne jest znacznie bardziej złożone studium, niż porównanie PKB.

A

Anonymous

Guest

Trzeba wydzielić ostatnie posty o PKB do Nierządu. Bo tu jest zupełnie inny temat, a to jest przecież ciekawe( Somalia, PKB).

A

Antoni Wiech

Guest

KelThuz napisał:
Somalia ma urząd statystyczny, który gromadzi agregaty PKB? jaki procent PKB Angoli to wydatki rządowe i inflacja?
Polecam poczytać REISMANA, cały rachunek PKB to pic na wodę, i nie wolno przytaczać takich danych w poważnych dyskusjach.
Wiarygodne dane dot. prawdziwego rozwoju gospodarczego, to np. wolumen oszczędności prywatnych, gromadzonych przez obywateli danego kraju, jak i szereg niemierzalnych w żaden sposób lub słabo mierzalnych, ale możliwych do zaobserwowania faktów, jak dostępność realnej edukacji, realnych prywatnych usług, różnorodność dóbr konsumpcyjnych dostępna dzięki wolnemu handlowi, i na jaką ich ilość może sobie pozwolić z roku na rok mieszkaniec danego kraju, itd.
By udowodnić, że Angola >>> Somalia, potrzebne jest znacznie bardziej złożone studium, niż porównanie PKB.
Inflacja jest brana pod uwagę w realnym wzroście PKB. Wydatki rządowe, rzeczywiście zaburzają PKB, jednak najprawdopodobniej obniżają one konsumpcję i inwestycje, więc nie jest to ultra fałsz.
Przy czym ja nie upieram się, że miara wzrostu PKB jest to jakiś zajebiscie wiarygodny i bezwględny wyznacznik wzrostu, ale JAKIŚ JEST.

I ciągle nie podałeś swojego źródła, że w Somalia jest najszybciej rozwijającym się krajem czarnej Afryki. (Swoją drogą, nie wiem jak dokonasz porównania jeśli coś jest zauważalne, ale niemierzalne...)

Do góry Bottom