Czy pełnoletność (wiek ustawowy) jest przyczyną sięgania po alkohol przez nastolatków?

P

Przemysław Pintal

Guest
http://www.brainofjt.com/2014/08/alcohol.html

W skrócie jeśli możesz legalnie pić alkohol dopiero w wieku 21-lat, to ktoś mający 20-lat porównuje swój wygląd i umysłowość do osoby rok starszej i stwierdza brak różnic, przez co sięga po alkohol. Zaś ten kto osiągnął pełnoletność zalewa się w sztok z radości, podoba mu się to i imprezuje coraz więcej.

Jestem skłonny przyjąć taką optykę, ale jako jeden z elementów. Tu dochodzi jeszcze silny efekt kulturowy i przede wszystkim bycie na rauszu poprawia humor, gdy w okół jest smutno.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 522
Zaś ten kto osiągnął pełnoletność zalewa się w sztok z radości, podoba mu się to i imprezuje coraz więcej.

To raczej rzadkość.
Natomiast...

W skrócie jeśli możesz legalnie pić alkohol dopiero w wieku 21-lat, to ktoś mający 20-lat porównuje swój wygląd i umysłowość do osoby rok starszej i stwierdza brak różnic, przez co sięga po alkohol.

Pełna zgoda.
Z małą różnicą - porównania dokonują osoby mające "wiek ustawowy" za kilka lat.
Jak ktoś nie pił do roku przed osiągnięciem "wieku ustawowego" to raczej jest konsekwentny i czeka na "wiek ustawowy".

Inna sprawa to rówieśnicy.
Inni piją lub biorą to ja też.
Często chodzi też o zwykły bunt i "zrobienie starszym na złość".

Osobiście mam dosyć skurwysyńskie podejście do sprawy, ale każdy już chyba zna mój egoizm.
W samej pełnoletności nie widzę głównej przyczyny.
To jedna z "cegiełek", ale z jej zlikwidowaniem "problem" nie ustąpi.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Ja podpijałem dziadkom alkohol jak miałem 5-lat. Na pewno nie myślałem o jakimś wieku określonym przez ustawę. Jako dziecko pamiętam, że jak każdy normalny bachor chciałem się napić alkoholu po to, by przez chwile być jak ten dorosły. Potem gdy się spróbuje kolorowej wódki lub nalewki odkrywa się, że to jest od huja fajne. I piło się w podstawówce, liceum...

Denis

Well-Known Member
3 825
8 522
Bo na ten "ustawowy wiek" to każdy lał.
Jak ktoś pił przed nim to pełnoletność była czymś zwyczajnym.
Ja dostawałem oficjalnie alkohol na urodzinach z trzy lata przed "ustawowym wiekiem" i na mnie to nie robiło wrażenia.
Urodziny jak urodziny.

Zresztą prawie każdy pił...
Może kujonki tylko nie.
I mowa tu o zwykłym piciu, a nie o upijaniu.
Aż taki zdemoralizowany to nie byłem.
Raz albo dwa...
Albo trzy.

szeryf2

Wolny narkoman
172
281
W polsce alkohol wśród nieletnich to normalka, więc żaden "efekt zakazanego owocu" na pewno u nas nie działa.
Co nie zmienia oczywistego faktu, że ustawowa pełnoletność - tym bardziej jednakowa dla wszystkich - to debilizm.

Ostatnia edycja:
OP
OP
P

Przemysław Pintal

Guest
Tu chodzi o co innego. Sporo ludzi chce żyć zdrowo lub być wolnym od używek, nawet wśród libertarian. I o to chodzi w artykule, że państwo przyczynia się do promocji niezdrowego trybu życia. Jestem skłonny uwierzyć. Słyszałem wiele historii o różnych alkoholowych zabawach u Anglosasów, typu picie shotów na czas, etc. Ponoć ma to taki powód, że są spracowani a knajpy są wcześnie zamykane i trzeba się wyżyć. Potem to całe ludzkie bydło wylega o jednej godzinie na ulicę i robi się syf. W Polsce to się obserwuje tylko na imprezach masowych.

U nas jest inna kultura picia - oczywiście czasem ludzie chcą się szybko urżnąć. Na ogół wygląda to tak, że wali się po pięćdziesiątce, potem zagryza, przepija (lepiej nie kolorowymi napojami), papierosek, śledzik, sałateczka, w skrócie zakąska. I się siedzi do rana.

T

Tralalala

Guest
To z tym siedzieniem to biesiadowanie i nie łączyłbym tego z samym alkoholem ale poprostu ludzie lubią sobie posiedzieć i popierdolić zjeść wyjebać kilka kliników =]
Jeżeli chodzi o szybkie picie to u mnie niektórzy pili push the tempo

pijesz 0.7 na dwóch w ciagu piosenki. Niektórzy robią to aby się szybciej upić a inni bo nie mają hajsu na więcej alku a nie chcą w dupę wcierać ( ponoć niektórzy tak robią ja nie próbowałem ) :D

free-and-dead

wyzyskiwacz
35
18
Każdy chloł za małolata bez względu na tumanistyczne dumania o dorosłości, no za wyjątkiem kujonków, które w większości poszły potem w lewą stronę i teraz biadolą, że taaakie wykształcenie, a pracy jeno na kasie albo telemarkietingu chyba że ktoś techniczny.
To jest inny powód. Po prostu w pewnym wieku odkrywamy, że można podejmować pewne decyzje samodzielnie nie oglądając się na nikogo. Zaczynamy się usamodzielniać przynajmniej w niektórych na początku wąskich kwestiach. I albo to się rozwija bardzo, i stajemy się libami albo w pewnym momencie się zatrzymuje i tak powstaje komuch. No i idziemy na bibę. A skoro już tam idziemy a za oknem wszechobecna chujnia, czasem nie ma tematu do gadki, albo panien nie wiele, w analnej szkole znowu zjebali za myślenie to chcemy zapomnieć na moment i chlejem, zupełnie jak wtedy gdy mamy lat 40 i wyjebią nas z roboty/rzuci nas panna/stanie się coś innego a my dowiedzieliśmy się o tym nie dawno i nie wiemy jeszcze co robić. Podobnie z dymaniem. Psycholodzy i pedałolodzy zawsze pitolą coś o rzekomej ciekawości jak to jest itd. Nikt nie bierze pod uwagę tego że ktoś kogoś pociąga czy coś. Zawsze porównują takich małolatów do dzieci co otworzyły zakazaną szafkę u mamusi bo przecież są takie nie winne a to nie do końca tak.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 157
@Crank - straciłeś okazję, aby siedzieć cicho i robić dobre wrażenie, zamiast tego postanowiłeś rozwiać wszelkie wątpliwości, co do możliwości swojego wkładu w dyskusję.

C

Crank

Guest
@Crank - straciłeś okazję, aby siedzieć cicho i robić dobre wrażenie, zamiast tego postanowiłeś rozwiać wszelkie wątpliwości, co do możliwości swojego wkładu w dyskusję.

A jaki może być tu jeszcze wkład w dyskusje??? Małolat może sobie chlać od ilu lat mu się podoba, to chyba jasne?? chyba że nie podoba się to starym to mogą mu dać karę. A jak gówniarzowi się nie podoba że dostał kare to niech wypierdala z domu na swoje utrzymanie. O czym tu dalej dyskutować?

D

Deleted member 4683

Guest
Zupełnie chuja warty temat, to takimi bzdetami zajmują się tu liby???

liby to byty internetowe - zajmują się wszystkim co nie dotyczy realizacji ich idei w świecie rzeczywistym. Jeśli masz nadzieję na wykorzystanie tych koniosrajów w charakterze żywych bomb to tracisz czas.

pikol

Od humanitarystów nie biorę.
1 004
1 635
A jaki może być tu jeszcze wkład w dyskusje??? Małolat może sobie chlać od ilu lat mu się podoba, to chyba jasne?? chyba że nie podoba się to starym to mogą mu dać karę. A jak gówniarzowi się nie podoba że dostał kare to niech wypierdala z domu na swoje utrzymanie. O czym tu dalej dyskutować?

Ktoś tu sobie założył taki temat i ludzie sobie dyskutują. Taki masz z tym problem? Bo na razie wszystkie twoje posty to próba wkurwienia innych użytkowników.

C

Crank

Guest
Na razie wyrażam tylko rozgoryczenie wasza głupotą. Myślałem że liby to nieco bardziej ogarnięte "byty". Jest mnóstwo ciekawych tematów do dyskusji a jak widzę takie gówno że kultura i sztuka jest lewacka to chce mi się płakać i zarazem dziwie się że komuś chce się tracić czas na takie kretyńskie dywagacje. To tylko moje trzy grosze, niech nie rozboli was od nich dupa.

pikol

Od humanitarystów nie biorę.
1 004
1 635
Na razie wyrażam tylko rozgoryczenie wasza głupotą. Myślałem że liby to nieco bardziej ogarnięte "byty". Jest mnóstwo ciekawych tematów do dyskusji a jak widzę takie gówno że kultura i sztuka jest lewacka to chce mi się płakać i zarazem dziwie się że komuś chce się tracić czas na takie kretyńskie dywagacje. To tylko moje trzy grosze, niech nie rozboli was od nich dupa.

Usłyszeliśmy gorzkie żale i już starczy.

adkorzen

Well-Known Member
190
354
To zacznij swój temat i wolny rynek zdecyduje

szeryf2

Wolny narkoman
172
281
Zupełnie chuja warty temat, to takimi bzdetami zajmują się tu liby???

Już wszystkie inne problemy tego świata zostały tu rozwiązane, więc teraz pozostaje nam się zajmować bzdetami.

Jak chcesz poczytać poważne tematy, musisz przelecieć kilka stron tematów dalej i tam szukać.

Do góry Bottom