Czy paralizatory i gumowe kule są legalne?

A

Anonymous

Guest
Czy posiadanie i noszenie przy sobie paralizatora jest legalne? A broni na gumowe kule? Nie znalazłem ustawy, która by tego zabraniała, ale słyszałem o nowych uprawnieniach policji skarbowej i tam jest właśnie powiedziane, że mogą oni od czasu nowelizacji tej ustawy używać paralizatorów i broni na kule gumowe. Czyli jakby wcześniej nie mogli. Wie ktoś o co chodzi?

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
pewnie chodzi o to że przedtem mogli ino użyć w obronie a teraz mogą cie porazić prądem jak pomyliłeś sie z wypełnianiem pita...

A

Antoni Wiech

Guest
jalopenosos napisał:
Czy posiadanie i noszenie przy sobie paralizatora jest legalne? A broni na gumowe kule? Nie znalazłem ustawy, która by tego zabraniała, ale słyszałem o nowych uprawnieniach policji skarbowej i tam jest właśnie powiedziane, że mogą oni od czasu nowelizacji tej ustawy używać paralizatorów i broni na kule gumowe. Czyli jakby wcześniej nie mogli. Wie ktoś o co chodzi?

Jeśli chodzi o paralizator ustawa dnia 21 maja 1999 r.

o broni i amunicji. mówi że:

Art. 11. Pozwolenia na broń nie wymaga się w przypadku:
(..)
7) posiadania przedmiotów przeznaczonych do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej o średniej wartości prądu w obwodzie nie przekraczającej 10 mA i energii nie przekraczającej 300 mJ.

Jeśli chodzi o broń na gumowe kule to z tego co widziałem sprzedawcy obchodzą zakaz sprzedając broń, która wystrzeliwuje kule nie za pomocą materiału miotającego, ale wkładu hukowego. Dodatkowo energia kinetyczna wystrzelonego z tego urządzenia śrutu nie przekracza 17 Jouli.
http://www.artbron.pl/index.php?a=opis&k=0&id=690

Wg ustawy z dnia 14 lutego 2003 r.o zmianie ustawy o broni i amunicji
oraz o zmianie ustawy o Biurze Ochrony Rządu jedna z definicji broni na którą trzeba mieć pozwolenie to ta, która zawiera materiał miotający i wartość wystrzelonego pocisku przekracza właśnie 17 Jouli.

Nie znam się na broni, nie wiem na ile wkład hukowy ostatecznie w działaniu różni się od materiału miotającego, nie znalazłem definicji takiego materiału w ustawie, ale może nie szukałem dokładnie. Ostatecznie jednak myślę , że jeśli ktoś komuś by zrobił kuku taką zabawką to dobry prawnik by mógł to podciągnąć pod broń, na która trzeba mieć zezwolenie, zwłaszcza, że bronią wg ustawy jest też to co może wyrządzić szkodę zdrowiu.

Co do uprawnień policji skarbowej, działania służb publicznych są regulowane oddzielnymi przepisami, więc prywatne urzędnik wcześniej paralizator mógł posiadać, jednak nie mógł go używać do działań związanych z pracą. Teraz to się zmieniło, i z tego co czytałem używa się stwierdzenia "broń palna" więc być może ich pistolety na gumowe kulki będą o wiele bardziej niebezpieczne niż te o których wspomniałem na początku.

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Do czego ta broń na gumowe kule? Do samoobrony? Bezsens, nawalonego gościa można co najwyżej jeszcze bardziej rozjuszyć. To już pieprz w sprayu jest chyba bardziej skuteczny ;) .

Antoni Wiech napisał:
zwłaszcza, że bronią wg ustawy jest też to co może wyrządzić szkodę zdrowiu.

Na przykład jak ktoś komuś rozpieprzy oko waląc z procy :rolleyes: .

A

Antoni Wiech

Guest
Z tego co widziałem na youtubie, zasięg skuteczny tego "cywilnego" Keseru to jakies 6 metrów, a tego co używa polska policja do rozpędzania np. demonstracji czyli Mossberg to 40 metrów. Jeśli dadzą taką samą broń skarbówce to już to nie jest zabawka na kapiszony.

Swoją drogą ciekawe opinie na temat zagrożenia ze strony gumowych kul poniżej (podane przykłady przebicia ciała):

http://www.sfd.pl/Pistolet_na_gumowe_kule-t443768.html

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
A czy EPIC (Electromagnetic Personnel Interdiction Control) jest legalny ?,to też broń obezwładniająca. I co ze skutecznością takich broni (paralizatory ,gaz pieprzowy itp) czy w pojedynku z uzbrojonym człowiekiem (np. w Desert Eagle) są jakieś szanse przeżycia mając EPIC ?

Do góry Bottom