Czy osoba strzelająca do służb podatkowych, powinna otrzymać karę śmierci?

M

MichalD

Guest
Pytanie i dylemat do Libertarian, opowiadających się za karą śmierci:

Osoba A sprzeciwia się płaceniu podatków i składek na ZUS. Sąd III RP skazał ją za to, na 10 lat pozbawienia wolności.

Osoba ta nie chciała się poddać karze, bo uznała że nie zasługuję na nią. W celu zatrzymania jej, przyszli po nią uzbrojeni funkcjonariusze służb skarbowych.Zawiązała się strzelanina , w której Osoba A zastrzeliła 2 funkcjonariuszy.

I teraz proszę o odpowiedź:

Czy powinna dostać karę śmierci (bo najprawdopodobniej ją dostanie, w razie wprowadzenia KŚ)? Czy jako libertarianie, nadal popieracie, aby dać możliwość jej wykonywania Państwu i Rządowi, działającemu w taki sposób jaki działa dzisiaj?

OP
OP
M

MichalD

Guest
To patriota. Powinien być wolny i cieszyć się szacunkiem
A więc pytanie numer dwa:

Czy podpisałbyś się dzisiaj pod wnioskiem UPR lub PiS, zakładającym wprowadzenie kary śmierci do kodeksu karnego?

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Zależy kogo i za co.
Ale wniosek o KS-kę generalnie tak.
Musimy się zachowywać poważnie.

OP
OP
M

MichalD

Guest
Zależy kogo i za co.
Czyli wyrażasz zgodę również na precedensy , w których KŚ zostanie wykonana wobec walczących z Rządem? Bo żaden z projektów, nie przewiduje wyjątków w przypadku zabicia funkcjonariusza publicznego, a o obronie koniecznej w sytuacjach takich jak opisana nie może być mowy.

Hikikomori

少し変態
538
318
Podatki powinny być dwa: pogłówne pobierane od ludności osiadłej w zamian za prawną ochronę swojej własności i/lub trybut zbierany od gmin w zamian za udział w rządzeniu i możliwość stanowienia prawa lokalnego. Pozostałe podatki powinny być ustalane lokalnie przez gminy, płacące trybut.

Oreł

Well-Known Member
574
465
Taka osoba wypowiada państwu wojnę; państwo powinno to uszanować i nie traktować jej jako przestępcy, lecz zabić bez wyroku jako wroga.

countryboy

New Member
131
1
Popieram dwie sprawy: zerowy wpływ rządu na ludzi i karę śmierci. W świetle powyższego Twoje pytanie nie znajdzie odpowiedzi w ankiecie.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
MichalD napisał:
Bo żaden z projektów, nie przewiduje wyjątków w przypadku zabicia funkcjonariusza publicznego

Pisałem, że należy się zachowywać poważnie.
Jak się da złapać to trudno. Będziemy mieć męczennika!

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
Ktoś bronił swojego, nie był agresorem, zgodnie z aksjomatem jest czysty jak łza, nie zasługuje nawet na upomnienie :)

Co do kary śmierci w państwowym kodeksie karnym, jestem dość sceptyczny - skoro państwo uznaje się za sprzeczne z aksjomatem, to dawanie mu jakichkolwiek narzędzi jest co najmniej problematyczne.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
MichalD napisał:
Czy jako libertarianie, nadal popieracie, aby dać możliwość jej wykonywania Państwu i Rządowi, działającemu w taki sposób jaki działa dzisiaj?

Nigdy czegoś takiego nie popierałem, co najwyżej "wliczałem w koszty", głosując na UPR. Kara śmierci sama w sobie nie jest zła, ale zależy za co. Nie chciałbym żeby na przykład goście z "Długu" dostali czapę (jeśli historia jest prawdziwa). Dlatego nie podobają mi się akcje zbierania podpisów za przywróceniem KŚ, a UPR, czy tam Korwin, organizuje je, jakby było to najważniejszym punktem ich programu.

Kacper Rupiński

Laureat Pokojowej Nagrody Nobla
100
34
kr2y510: ktoś wejdzie na forum i przeczyta, że libertarianie popierają karę śmierci wymierzaną przez rząd. O to mi chodzi.

143
25
MichalD napisał:
Zależy kogo i za co.
Czyli wyrażasz zgodę również na precedensy , w których KŚ zostanie wykonana wobec walczących z Rządem? Bo żaden z projektów, nie przewiduje wyjątków w przypadku zabicia funkcjonariusza publicznego, a o obronie koniecznej w sytuacjach takich jak opisana nie może być mowy.

Jeżeli zakładamy, że 3RP jest zbrodnicza i "prowadzimy z nią wojnę", tym bardziej nie musimy obawiać się KŚ, bo przecież zbrodniczy (naszym zdaniem) rząd, w ogóle nie musi trzymać się prawa i wykonać KŚ na Tobie za kulisami.
Co w sumie robi ;)

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Kacper Rupiński napisał:
kr2y510: ktoś wejdzie na forum i przeczyta, że libertarianie popierają karę śmierci wymierzaną przez rząd. O to mi chodzi.

KSka wymierzana przez rząd ma swe dobre i złe strony.
Złą, że to rząd ją wymierza i dobrą, że jest. Fakt że kara śmierci jest stosowana pacyfikuje cwelowate mózgi popaprańców.

RiGhT_WiNg

Schizoid
233
44
MichalD napisał:
Czy powinna dostać karę śmierci (bo najprawdopodobniej ją dostanie, w razie wprowadzenia KŚ)?

Nie.
Działała w obronie własnej przed zniewoleniem.

MichalD napisał:
Czy jako libertarianie, nadal popieracie, aby dać możliwość jej wykonywania Państwu i Rządowi, działającemu w taki sposób jaki działa dzisiaj?

Nie.
Dopóki organa ścigania i sądownicze zwolnione są z odpowiedzialności za własne działania nie chciałbym żeby wymierzały nawet klapsy.

Do góry Bottom