Czy gdzieś na świecie współrządzą libertarianie?

bunp

New Member
5
0
Nie będę udawał że znam się na polityce i wiem cokolwiek o różnych ideologiach także o libertarianach. Prawdę mówiąc o tym forum dowiedziałem się na Onionforum i tak tu trafiłem. Jak już tu jestem to chciałbym się dowiedzieć czy gdziekolwiek na świecie współrządzi jakaś partia libertariańska. Wiki nic takiego nie podaje więc może wy coś wiecie. A jak nie współrządzi to może współrządziła w jakiejś przeszłości nie bardzo odległej. Po prostu jestem zainteresowany.

Pozdrawiam wasze forum.

Avx

Active Member
831
186
W USA tylko na poziomie władzy lokalnej, sporadycznie.

W Kostaryce Movimiento Libertario potrafi dostać 20 %, ale to nie partia prawdziwie libertariańska (choć czasem tak się nazywa), tylko liberalna. Lekko radykalna w porównaniu z "mainstreamem", ale jednak jeszcze nie libertarianizm. Są na przykład za utrzymaniem państwowych szkół, a każdy prawdziwy libertarianin jest za 100 % prywatnym szkolnictwem. A ich antygejowskie wymysły (zakaz adopcji) to już w ogóle tragedia, która nie ma NIC wspólnego z libertarianizmem (który jest za tym, że państwo w sprawy adopcji nie powinno się wtrącać, a dziecko niczyje może każdy przygarnąć bez formalności).

Ogólnie, prawdziwy libertarianizm jest ruchem skrajnie wolnorynkowym, wolnościowym, radykalnym i rewolucyjnym.

Avx

Active Member
831
186
No tak, ja w takim przypadku siedziałbym w tym kraju i większość prawdziwych libertarian chyba też.

Do góry Bottom