Crimen Sollicitationis

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
kolejny artykuł o Crimen Sollicitationis

"Crimen Sollicitationis to tajny dokument, datowany na 16 marca 1962, opracowany przez watykańskich urzędników, zatwierdzony przez papieża Jana XXIII i podpisany przez kardynała Alfredo Ottaviani, sekretarza Świętego Oficjum (obecna nazwa: Kongregacja Nauki Wiary, dawniej Święta Inkwizycja).

W samej rzeczy dokument ten był szczegółowym planem, zawierającym instrukcje w kwestii postępowania w przypadkach oskarżeń księży o seksualne wykorzystywanie małoletnich. Przepisy dotyczyły też przypadków zoofilii i homoseksualizmu. Owe ścisłe instrukcje postępowania obowiązywały kler katolicki na całym świecie... ". http://wolnemedia.net/prawo/crimen-sollicitationis/

Shemyazz

New Member
500
38
Mnie tam zbytnio to nie rusza, kościół zawsze śmierdział przekrętami.

Zastanawiam się, kiedy i czy w ogóle w Polsce zostanie odbrązowiony wizerunek JP II, bo swoją drogą wcale taki święty nie był jak go malują. Natomiast w opinii publicznej w tej chwili jest bardziej święty od Boga.

OP
OP
Cyberius

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
Shemyazz napisał:
Mnie tam zbytnio to nie rusza,.
mnie też, tak sie akurat dobrze złozyło że moja matka była katoliczką a ojciec ateistą i nie zmuszali mnie do udziału w praktykach religijnych
wynik jest taki że wierzę w istnienie "Pierwotnej Świadomości" lecz nie uczestniczę w żadnych religijnych kultach
jednak jako dziecko słyszałem nie raz opowieści o traktowaniu dzieci przez kapłanów kk.

Do góry Bottom