Co warto przeczytać na początek o libertalizmie?

smoła

New Member
3
0
Co warto przeczytać na początek o libertalizmie, o jego głównych założeniach, teoriach? Może też jest jakieś opracowanie różnych nurtów, przedstawicieli, historia ideologii itd.itp.?

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
957
New Libertarian Manifesto - Konkina - jest po Polsku w necie
Manifest Libertariański - Rothbarda
Ukryty ład - Davida Friedmana

O historii ruchu poszukaj wywiadu z Konkinem na Liberalis. Poszukaj też rodzimego wydawnictwa MindFuck.

:)

Orion

Member
83
7
locke, smith, mises, rothbard.

możesz sobie w ogóle na początek przeczytać david boaz - libertarianizm, jeżeli jesteś nowy w temacie. choć książka do najciekawszych nie należy to jest wprowadzeniem w istotę tego "ruchu".

A

Anonymous

Guest
Jest to, mój pierwszy post, więc chciałbym się z Wami przywitać. Witam!

Na stronie Instytutu Misesa jest biblioteczka on-line ( http://mises.pl/dzial/biblioteka-ibe/ ). Polecam Ci teksty, które tam są, zwłaszcza "Manifest Libertariański" Murraya N. Rothbarda.
Oczywiście wspomniani wcześniej panowie, to to podstawa: John Locke, Adam Smith, Ludwig von Mises. Dodałbym do tego jeszcze Frédérica Bastiata. Świetnie obnaża on wady socjalizmu. Mimo solidnego wieku argumentów, dalej są aktualne.
Przeczytać też warto "Wolny wybór" Miltona Friedman.

W internecie jest film "Free to Choose", świetny.

margines

wujek dobra rada
626
84
"Listy Katona" - jeśli ktoś chce naprawdę od początku.
(choć liznąć starożytności też nie zaszkodzi, pomijam już tych wszystkich Monteskiuszów, Machiavellich, Tocquevillów, Marsyliuszów z Padwy, Rewolucję w Anglii i moją książkę :)).

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
Jak ktoś woli prosto z mostu i bezpośrednio do celu: "Rynek i wolność" Lindy i Morrisa Tannehillów. Napisane prosto, treściwie, bez pseudonaukowego chrzanienia, z solidnym, kazuistycznym uzasadnieniem.

Dostałem tę książkę od blogera o ksywce Gubon. Jej treść spowodowała, że uznałem się za libertarianina.

OP
OP
S

smoła

New Member
3
0
Tak sobie powoli czytam, ale wszędzie jest opisany libertarianizm w opozycji do socjalizmu/komunizmu.. a gdzie można poczytać o krytyce prawicy, konserwatyzmu, teokracji, Kościoła (bo chyba istnieje taka krytyka?), starego porządku itd.?

A

Anonymous

Guest
witam, bo to mój pierwszy post na forum ;)
smoła, spróbuj tekst hayka "dlaczego nie jestem konserwatystą" (klik). trudno o to, aby libertarianie krytykowali teokrację, skoro była to w zeszłym stuleciu (czyli w stuleciu, w którym rozwinął się libertarianizm) marginalna forma rządów, a religia i obyczajowość dopóki pozostaje ona prywatną sprawą każdego człowieka nie podlega krytyce z perspektyw wolnościowych.

ja na początek poleciłbym jeszcze "ekonomia w jednej lekcji" - co prawda hazlitt zajmuje się tylko kwestiami ekonomicznymi, ale w przeciwieństwie do wielu innych rozpraw jest napisana bardzo przystępnym językiem i naprawdę czyta się to świetnie.

M

Matrix

Guest
smoła napisał:
Tak sobie powoli czytam, ale wszędzie jest opisany libertarianizm w opozycji do socjalizmu/komunizmu.. a gdzie można poczytać o krytyce prawicy, konserwatyzmu, teokracji, Kościoła (bo chyba istnieje taka krytyka?), starego porządku itd.?
Chyba w Kapitale Marksa . On tam opisał dlaczego konserwatyzm jest zły,nawet bardzo przekonywujaco, tak że na jakiś czas można nawet się z tym zgodzić..

Do góry Bottom