Co to właściwie znaczy "Kuc" ?

senkelp

Member
47
46
Wszyscy używają tego słowa w różnych kontekstach a nigdzie nie ma jej definicji. No może poza mało śmieszną nonsensopedią. Generalnie to wiadomo: wyborca JKM, licealista lub student kierunków ścisłych najczęściej informatyki, słucha niszowej muzyki, prawiczek, ma długie przetłuszczone i spięte włosy z tyłu głowy -stąd ta nazwa. Ten stereotyp chyba nie jest do końca prawdziwy. JKM ma duże poparcie wśród studentów kierunków nieścisłych i ludzi w wieku postudenckim. Nie są to wcale w większości towarzyscy przegrańcy czy inni stulejarze. W którejś z wiadomości administrator tego forum przyznał kiedyś że sam był kiedyś kucem ale nie z wyglądu tylko mentalnym. Na czym polega postawa życiowa kuca?

648
1 212
Może ślepa wiara w Krula? W tym przejmowanie jego poglądów zamiast samodzielnego myślenia i wyrabiania sobie własnego zdania. Kuc zgadza się z Korwinem we wszystkim lub w większości i broni jego zdania pomimo, że Korwin w wielu kwestiach nie ma racji. No, ale przecież nie ma żadnej oficjalnej definicji i nie będzie, a dla każdego kuc może znaczyć trochę co innego.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Stereotyp z założenia jest daleki od prawdy i ma charakter prześmiewczy. Jest to bardzo ogólny obraz danej grupy, który służy głównie do robienia sobie dobrze innym "grupom" niezwiązanym z wyśmiewaną.

Oczywiście istnieją stereotypy, które stereotypami już nie są... Bo trudno za fałszywe uznać, że cyganie nie kradną czy nie śmierdzą. Niestety śmierdzą i kradną, a każdemu niedowiarkowi polecam przebywanie z nimi przez kilka dni i niech zobaczy stan swojego portfela i czy jeszcze go posiada.

Jaka jest stereotypowa postawa kuca? Wpatrzony w Korwina jak w obrazek, który nie przyjmuję żadnej formy krytyki swojego lidera i przy okazji nie zna się na niczym powtarzając oklepane hasełka i slogany typu - wolny rynek czy wolność dla Polaków. Tym jest typowy kuc Korwina, a najgorsza odmiana jest jeszcze bardziej za monarchią od samego lidera.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
Każda opcja polityczna dorobiła się ze strony konkurencji stereotypowego prześmiewczego przedstawiciela. Pis ma "mohery", peło ma "muodych, wykrztałconych", korwin ma "kuce". Nie wiem co to jest kuc, ale najwyraźniej nim też trochę jestem, chociaż studentem to byłem kilka ładnych lat temu, a kitkę to chyba w podstawówce przerabiałem. Tak na marginesie, nie wiem czemu ludzie się tak czepiają tych biednych studentów, gdzieś kiedyś czytałem, że szczyt możliwości intelektualnych osiąga się po 20tce, później jest już tylko zjazd po równi pochyłej. Einstein opublikował szczególną teorię względności w wieku 26 lat.

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
wyborca JKM, licealista lub student kierunków ścisłych najczęściej informatyki, słucha niszowej muzyki, prawiczek, ma długie przetłuszczone i spięte włosy z tyłu głowy

Dodałbym jeszcze - dzień zaczyna od czytania blogów Korwina, w rozmowach często do niego nawiązuje ("a Korwin powiedział"), bezkrytycznie przyjmuje wypowiedzi Krula i ogólnie jara się nim. Nie jest zwykłym wyborcą. Korwin jest ważną częścią jego życia.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
@counter economist oraz @aluzci203 (BTW, czemu tych aluzci jest tylu?) chyba dobrze to ujęli. Kuce korwinowskie mają chyba sporą część wspólną z kucami fandomowymi (tymi od scifi, erpegów, larpów i innych planszówek).

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
BTW, czemu tych aluzci jest tylu?
Bo dwa razy zapomniałem hasła i na jaki mail się rejestrowałem, zresztą już chyba nie mam dostępu do starych skrzynek mailowych. Z poprzednich kont nie korzystam i nie podszywam się, więc mam nadzieję, że to nie problem :oops:

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Korwin nie jest ważną częścią jego życia, a najważniejszą.

Korwin, Korwin, Korwin... Tylko to się liczy.

Przykładowa rozmowa:

"Kiedy będziesz miał dziewczynę Jacuś?"
"Daj mi spokój z dziewczynami - Korwin ma 8%"

Dzień z życia kuca... Od rana do wieczora Korwin z przerwami na szkołę, gdzie rozmawia o Korwinie z innymi kucami. W tym wypadku sen też nie jest ucieczką od Korwina, bo śni wyłącznie o nim.

comment_9aNOxfrOur4TM3gqlUYOQQSPRoERNyei.jpg

K

Kurier

Guest
Oj tam. True kuc (+#takbędzie);

Wyżej to "Il Grande Silenzio", niesłusznie zapomnianie spaghetti. Zresztą reżyserował to Corbucci odpowiedzialny za oryginalnego "Django" z 1966. Kto polubił ostatni film Tarantino, ten powinien pokochać te dwa filmy. Zresztą Quentin zrobił kiedyś listę 20 ulubionych spaghetti westernów, koszmarnie defetystyczny Corbucci był u niego zaraz po grzecznym Leone.

Ja akurat do gatunkowych eksperymentów Tarantino mam mieszane podejście, przy czym jego "Django" był dla mnie nad wyraz banalnym filmem. Lepiej sięgnąć po te stare twory, którymi Quentin zachwycał się jako smarkacz w wypożyczalni video.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom