Chemia w żywności

W

Warszawa

Guest
Chemia w żywności. Lista szkodliwych E

Znane, stare powiedzenie mówi: “jesteś tym, co jesz”. Otwórz swoją lodówkę i przeczytaj etykiety na produktach spożywczych. Czy większość wymienionych składników to chemia? Konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory… rocznie zjadamy ich ponad 2 kilogramy. To, czym karmimy dzieci ma bezpośredni związek z tym, jak się rozwijają i jaką mają naturalną zdolność radzenia sobie z chorobą. Dietetycy biją na alarm – na skutek złego odżywiania słabnie nasza odporność, coraz bardziej tyjemy, chorujemy, zapadamy na alergie. Dieta naszych dzieci powinna być naturalna i zrównoważona, pozbawiona składników przetworzonych i chemicznych – a do takich należy większość dodatków do żywności, które są standardem w produktów spożywczych, także tych przeznaczonych dla dzieci.

Chemia w żywności
Polepszacze, zagęszczacze, barwniki i sztuczne konserwanty mają nadać atrakcyjny wygląd, poprawić smak, przedłużyć okres przydatności do spożycia, spulchnić, zagęścić… Jednak wiele z tych substancji dodanych do żywności może powodować lub nasilać problemy zdrowotne, np. reakcje alergiczne, bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry, migrenę, katar sienny i nadwrażliwość sensoryczną. Związki chemiczne w żywności mogą prowadzić także do wzrostu ilości substancji toksycznych w ludzkim organizmie..

źródło: http://verdienenonline.blog.com/szkodliwe-e/
 

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Otwieram temat, myślę, że jakiś etatysta panikuje, że w akapie będą dodawać cyjanek do cukierków, a tu zwykły spam.
 

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
Warszawa, więc mówisz, że spamujesz na forum, które znajduje się wpisując w google "ujebywanie łbów"? :)

Otwieram temat, myślę, że jakiś etatysta panikuje, że w akapie będą dodawać cyjanek do cukierków, a tu zwykły spam.
Dobry plan, jak nastanie akap to będę produkować pigułki gwałtu stylizowane na popularne słodycze :)
 

Voy

Active Member
386
242
Dobry plan, jak nastanie akap to będę produkować pigułki gwałtu stylizowane na popularne słodycze

ja będę bardziej przewrotny: zacznę produkcję cukierków stylizowanych na pigułki gwałtu :D
 

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Polepszacze, zagęszczacze, barwniki i sztuczne konserwanty mają nadać atrakcyjny wygląd, poprawić smak, przedłużyć okres przydatności do spożycia, spulchnić, zagęścić… Jednak wiele z tych substancji dodanych do żywności może powodować lub nasilać problemy zdrowotne, np. reakcje alergiczne, bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry...

To prawda. I co z tego?
Jak się zniesie sanepid, pozwoli chłopu sprzedawać na targu czy przez internet, swojską kiełbasę, pasztet, salceson bez konserwantów, mleko od krowy itd. to ten problem zniknie...
Ale pojawią się inne problemy.

I znów, na stronie podobnej do tej którą podlinkowałeś przeczytam:
Dietetycy biją na alarm – na skutek...

Przemyśl to i przestań siać panikę.
 

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Większość z tych "szkodliwości" dotyczy astmatyków i alergików.
Tak samo to, że ktoś ma alergię na orzeszki ziemne nie znaczy że wszyscy powinni ich unikać.
 

infamous

New Member
15
0
To jest problem ale sądzę że nie taki duży gorszym problemem jest obżeranie się tak jak w USA każdy kto może jest grubasem
 

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Warszawa to spamer, który linkował w/w stronę na wielu forach. Wyleciał. Takie ulepszone techniki SEO-optymalizacji.

A my frajerzy "odpowiadamy" na spam. :(
 

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
Odpowiadalibyśmy gdybyśmy link otwierali, czego przynajmniej mnie nie chciało się robić. Natomiast rozważania "a w akapie to ja bym ..." to jeden z moich ulubionych elementów tego forum :)
 
Do góry Bottom