1. Forum Libertarian ma swój regulamin.

Brak szyfrowania

Temat na forum 'Forum Libertarian / Polskie Wiki Wolnościowe' rozpoczęty przez ford, 20 Listopad 2012.

  1. ford

    ford Active Member

    Posty:
    314
    Polubienia:
    32
  2. Cngelx

    Cngelx Guest

    Najlepiej byłoby użyć certyfikatów społecznościowych.
     
  3. zygfryd

    zygfryd Active Member

    Posty:
    241
    Polubienia:
    48
  4. Cngelx

    Cngelx Guest

    Czy uważasz, że osoba zainteresowana tematyką kryptoanarchizmu używałaby IE 6 na Windows XP? ;)
    Idąc tym tokiem myślenia można by uznać, że forum w ogóle nie będzie działało osobie z Windows 3.11, bo system nie obsługuje TCP/IP.
     
  5. GAZDA

    GAZDA EL GAZDA

    Posty:
    7 717
    Polubienia:
    9 646
    win 3,1 nie obsługuje tcp/ip?
     
  6. Karmazynowy Mściciel

    Karmazynowy Mściciel To ja będę budował drogi w akapie

    Posty:
    422
    Polubienia:
    497
    Dlaczego nie? Nie zawsze i nie do wszystkiego potrzebujesz bezpieczeństwa. Sam ostatnio, jak sobie klonuję systemy pod VMware, to korzystam z IE potem tam często.
     
  7. Cngelx

    Cngelx Guest

    No ja czasami korzystam z linksa. Co do bezpieczeństwa to potrzebuję zawsze i do wszystkiego. Też kiedyś myślałem, że czasami można sobie odpuścić...

    Fajnie też, że korzystasz z IE, ja też czasami korzystałem ale z IE w najnowszej wersji, w starszych wersjach co najwyżej w ramach intranetu, gdzie ta przeglądarka jest standardem. Chodzi mi o to, że w IE6 np. nie wyświetla poprawnie większości stron i co więcej webdesingnerzy/webdeveloperzy już to olewają od mniej więcej 2 lat. Robienie więc obecnie problemu z tego, że pod IE6 nie będzie coś działało jest kompletnie bezzasadne.

    Wasze posty mnie mocno dziwią - spodziewałbym się takowych w wielu miejscach, ale nie na tym forum ;)

    W podstawowej wersji podobno nie, przykład ten raczej podałem jako porównanie. I 100% pewności co do tego też nie mam.
     
  8. Karmazynowy Mściciel

    Karmazynowy Mściciel To ja będę budował drogi w akapie

    Posty:
    422
    Polubienia:
    497
    Do czego potrzebujesz bezpieczeństwa? Żeby sobie na VMware pod systemem, który jest „read-only” wejść na stronę producenta sprzętu i pościągać sterowniki? Sam często pod VMware robię sobie instalki xp-ków z nLite. I robię też mnóstwo innych rzeczy, w kontekście których to, o czym piszesz (że się tu „nie spodziewałeś”, bla, bla, bla, jesteś jakimś linuksowym hipsterem z polibudy? :D), to fetysz jest po prostu.

    I cytując jeszcze ze strony:
    Tu nie chodzi o samo IE 6.
     
  9. GAZDA

    GAZDA EL GAZDA

    Posty:
    7 717
    Polubienia:
    9 646
    no bo ja pamiętam że kilkanaście lat temu mój firmowy komp miał win 3,1 i "śmigałem" tym po necie
     
  10. zygfryd

    zygfryd Active Member

    Posty:
    241
    Polubienia:
    48
    Tak jak już wspomniano wcześniej, chodzi o wszystkie wersje internet explorera na windowsie xp,
    jest to główny powód dla którego nie wdraża się powszechnie sni.
    Tak jak mówiłem wywalało by się wtedy też to forum, a to forum ma promować podobno libertarianizm nie tylko wśród osób obeznanych

    nie wiem czy dałoby się przerobić adres na libertarianizm.net/kryptoanarchizm
    wtedy by to działało pod wspólnym certyfikatem.
     
  11. ford

    ford Active Member

    Posty:
    314
    Polubienia:
    32
    Cenzura na forum i znikające posty
     
  12. kr2y510

    kr2y510 konfederata targowicki

    Posty:
    11 828
    Polubienia:
    19 437
    Cierpliwości. Ja na luty/marzec planuję migrację na osobny hosting, tak by forum było dostępne z sieci Tor.
     
  13. FatBantha

    FatBantha sprzedawca niszowych etosów Członek Załogi

    Posty:
    7 015
    Polubienia:
    17 847
    Od nowego roku mam w Pale Moonie problemy z libnetem.

    [​IMG]
    [​IMG]

    Ktoś coś wie?
     
  14. tosiabunio

    tosiabunio Grand Master Architect Członek Załogi

    Posty:
    6 446
    Polubienia:
    12 604
    Od 2 stycznia jest nowy certyfikat, może musisz sobie coś odświeżyć w łańcuchu, czy coś. U mnie działa.
     
  15. aluzci

    aluzci Well-Known Member

    Posty:
    3 896
    Polubienia:
    6 903
    Zauważyłem, że u mnie jest OK na stronie głównej i w kategoriach ale już po wejściu w jakikolwiek wątek dyskusji kłódka znika.
     
  16. Grzechotnik

    Grzechotnik Well-Known Member

    Posty:
    990
    Polubienia:
    1 975
    Nie wszędzie, tylko tam gdzie są w postach media lecące bez szyfrowania. Możesz oczywiście blokować cały nieszyfrowany ruch, np. używając HTTPS Everywhere.
     
  17. aluzci

    aluzci Well-Known Member

    Posty:
    3 896
    Polubienia:
    6 903
    Dziwne, u mnie te media są zablokowane a połączenie i tak widnieje jako niezabezpieczone.
    Ale może to bug w przeglądarce (Opera).
     
  18. Szynka

    Szynka Złota szynka wolnego rynku.

    Posty:
    1 189
    Polubienia:
    1 850
    U mnie działa, ale muszę za każdym razem "akceptować zagrożenie". Ale bez przesady, ja wiem, że na libnecie można być łatwo odjebanym za kolaborację z państwem, ale ja się czuję bezpiecznie. Przeglądarka to Tor Browser Bundle.
     
  19. zygfryd

    zygfryd Active Member

    Posty:
    241
    Polubienia:
    48
    Szyfrowanie w firefoxie działa, trzeba tylko odblokować media.
    Certyfikat jest wystawiony przez COMODO CA Limited
    Odcisk SHA-256:
    Kod:
    99:8C:75:5B:B0:BC:94:72:84:FA:03:FD:E5:93:0A:A0:F2:83:3E:16:D7:B3:6D:98:09:44:67:46:2C:ED:11:7C
    @Szynka jeśli przez Tora nie widzisz certyfikatu i musisz zezwalać na niezaufane połączenie to może oznaczać że exit node bawi się w mitm.
    Sprawdź odcisk sha-256.
     
    Ostatnia edycja: 4 Styczeń 2015
  20. Cngelx

    Cngelx Guest

    Certyfikat wystawiony przez COMODO, więc trochę dziwne, że takie coś się dzieje. Takie sytuacje są normalne kiedy bierze się certy od jakiś dzikich dostawców.

    Jest do rozwiązania po stronie serwera. Trzeba dokleić do certyfikatu odpowiedni ciąg.
    @tosiabunio: powinieneś otrzymać wszystkie potrzebne pliki, złącz je catem (wraz z certyfikatem) i ustaw to jako certyfikat. Powinno pomóc.

    Nie wiem jak dokładnie wygląda konfiguracja, ale mogę pomóc jak dasz więcej info.

    @zygfryd: w tym przypadku problem exit nody nie bawią się w mitm. Problem leży gdzie indziej.
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: 4 Styczeń 2015

Poleć forum

  1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.