Boardwalk Empire

A

Anonymous

Guest
Ogląda ktoś? Jestem po 11 odcinkach, ma być trzeci sezon, lekko nudnawe ale przyjemnie się ogląda. Dzieje się w czasach prohibicji, nie w czasie apogeum ale od momentu wprowadzenia. Młodzi Meyer Lansky i Al Capone.

Całość dzieje się w Atlantic City, Chicago i trochę w Nowym Jorku. Fajnie jest pokazana korupcja i kumoterstwo na wszelkich szczeblach władzy.

Moim zdaniem brakuje przedzikich tekstów i sytuacji rodem z Breaking Bed i Deadwood.

Postać Jimmiego irytuje mnie tak jak osoba szeryfa z Deadwood.

D

Deleted member 427

Guest
RE: Broadwalk Empire

Znakomity serial. Drugi sezon imo znacznie lepszy niż pierwszy, w dodatku zwieńczony nokautującym finałem - chyba jednym z najmocniejszych finałów w historii telewizji. Jeśli miałbym wytypować najlepszy odcinek ze wszystkich, to typuję 5 drugiego sezonu. No i postać żydowskiego rzeźnika Manny'ego Horowitza (w tej roli William Forsythe):

10153038-large.jpg

Żebyśmy się dobrze zrozumieli: w mojej chłodni trzymam w kawałkach tych, którzy chcieli mnie wyjebać - epa i kult.

OP
OP
A

Anonymous

Guest

Najfajniejsze jest to, że te wszystkie osoby żyły. Czyli HBO i parę innych stacji, kręcą wiele seriali historycznych. Lubię sprawdzać na necie rzeczywiste biografie tych osób, często są różnice na potrzeby filmu, ale nie ma jakichś przekłamań. Polski oddział HBO mógłby w końcu zrobić jakiś konkretny serial w polskich klimatach. Styk biznesu, polityki, służb i mafii :).

http://en.wikipedia.org/wiki/Enoch_L._Johnson

http://pl.wikipedia.org/wiki/Meyer_Lansky - chyba najgroźniejszy i najbardziej skuteczny i wpływowy gangster z ówczesnych przestępców.

OP
OP
A

Anonymous

Guest

Skończyłem właśnie oglądać serial. Szczerze to średni ten serial, spodziewałem się, że wszystkiego będzie więcej; gagów, strzelanin, pieprzenia, zwrotów akcji, etc. Ale spodobał mi się. Dopiero ostatni odcinek drugiego sezonu namieszał i sprawił, że się chce więcej! Niestety trzeci sezon startuje 25 września. Chyba obejrzę 4 sezon True Blood.

Co polecacie następnego? Interesują mnie klimaty Breaking Bad, Deadwood i właśnie tego serialu. Aaa ostatniego sezonu Breaking Bad nie widziałem :). Chociaż nie ma jeszcze czwartego sezonu i czuję, że mnie skręci do czasu jego premiery :(.

http://www.hitfix.com/blogs/whats-alan- ... s-season-2 - wywiad z twórcą serialu.

Myślę o utworzeniu tematu z polecanymi serialami. Najlepiej by linkował do tematów na forum. Pasowałoby go wtedy przypiąć i by moderator w razie czego edytował pierwszy post z linkami, jakby mnie nie było.

Van Alden( nie wiem czy dobrze zapamiętałem) to ma niezłego pecha w życiu :-]. Chociaż teraz powinie być barwniejszą postacią, bo zwiał do jakiejś wiochy blisko Chicago.

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Mi się podoba przede wszystkim to, że serial pozkazuje pełen przekrój amerykańskiego społeczeństwa z okresu prohibicji. Są tam właściwie wszyscy, od skorumpowanych polityków na najwyższych szczeblach władzy aż po najniższe niziny społeczne i co ważne biorą oni udział w fabule a nie są tylko tłem :)

Ostatni odcinek 2 sezonu jakoś niespecjalnie mi się podobał, przyznam, że nie spodziewałem się takiego zakończenia ale postać, która zginęła wg mnie miała jeszcze spory potencjał.

Do góry Bottom