Aż 13,5 procent polskich rodzin nie ma w domu prądu, pralki, odkurzacza, telewizora albo pieniędzy

ford

Active Member
314
33
Aż 28 procent polskich rodzin jest dotkniętych różnymi formami ubóstwa - takie zatrważające dane opublikował Główny Urząd Statystyczny. Liczba rodzin dotkniętych biedą rośnie i będzie rosła, bo nasza gospodarka ma się coraz gorzej. Jak podał GUS, PKB wzrósł w trzecim kwartale o 1,4 procent rok do roku. To znacznie mniej niż w drugim kwartale, kiedy wzrost ten wyniósł 2,3 procent...
http://www.rmf24.pl/raport-kryzys/r...olska-rodzina-jest-dotknieta-bieda,nId,718230

S

stormtrooper

Guest
Pudło pudłem, ale już bez prądu, pralki, lodówki i leków przy chorobie to raczej chujnia.

A

Antoni Wiech

Guest
Nie do końca kumam tę statystykę np. to:

"Aż 13,5 procent polskich rodzin nie ma w domu prądu, pralki, odkurzacza, telewizora albo pieniędzy na żywność czy leki, czyli - wydawałoby się - podstawowych rzeczy."

I teraz nie wiem czy oni to liczą sumarycznie czyli; prad+pralka+odkurzacz+telewizor czy może kwalifikują kogoś jako żyjącego w ubóstwie, kto nie ma np. telewizora. To jest dość istotne, bo są ludzie, którzy nie mają telewizora (Korwin? :D) a ubodzy nie są.

Nene

Koteu
1 094
1 691
Moim zdaniem gdy łącznikiem jest "albo" to jest jedno z. Poza tym ciekawe ile z tych osób nie ma prądu na papierku, a na boku sobie ładnie generuje na swoje potrzeby

A

Antoni Wiech

Guest
Moim zdaniem gdy łącznikiem jest "albo" to jest jedno z. Poza tym ciekawe ile z tych osób nie ma prądu na papierku, a na boku sobie ładnie generuje na swoje potrzeby

ale "albo" jest dopiero przy pieniądzach, wcześniej są przecinki...

S

stormtrooper

Guest
Z punktu widzenia logiki formalnej "albo" to alternatywa rozłączna, czyli jedno z kilku. W takim razie, jak ktoś nie ma i prądu i telewizora to nie żyje w ubóstwie?:confused:
Te przecinki to może być i albo, skoro występuje wcześniej, i koniunkcja (i), chujowo napisane zdanie jednym słowem.

Słuszny komentarz z tym prądem na boku. Ja się zastanawiałem, jaka była metodologia badań, czy sprawdzili rachunki i gospodarstwa, które prąd mają i przez to odkryli, które nie mają; czy statystyczne wyniki przeprowadzone w czasie badań określonej mniejszej grupy po prostu ekstrapolowali na skalę kraju?

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Pewnie ankieta telefoniczna, bo każdy z nich ma telefon XD Znaczy nie ma go na liście, a jest to ważniejsza rzecz niż telewizor.

A

Antoni Wiech

Guest
Bez sensu pisać przy wszystkim "albo"
Bez sensu, dlatego trzeba było to napisać inaczej np. rodziny ubogie nie posiadały przynajmniej jednego z wymienionych, lub nie posiadały wszystkich trzech (czterech, pięciu itp.) przedmiotów. To w końcu ma być ścisłe, bo to statystyka. W necie krąży raport GUS o ubóstwie z 2011, ale mi się nie chce przekopywać przez ten cały raport żeby zrozumieć co autor miał na myśli.

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
mam od pół roku TV, starą plazmę LG, i gdyby nie to, ze dało się podłączyć do niej stary laptop już dawno wypierdoliłbym ją lotem koszącym z 9 piętra ...

Karmazynowy Mściciel

To ja będę budował drogi w akapie
421
522
Ale gdzie go ładują skoro nie mają prądu?
Hihi, www.gizmag.com/led-rj11-lamp/13289/. A no, mając sprawną linię telefoniczną można także tym sposobem nawet komórkę sobie podładować. Nie twierdzę, że jakikolwiek odsetek ludzi tak robi, ino fajna ciekawostka.

A „albo” piszą dlatego, że przeciętna osoba nie zajarzy - a tak mamy groźnie brzmiący komunikat, który można w jakiś tam sposób powiązać ze stanem faktycznym.

Karmazynowy Mściciel

To ja będę budował drogi w akapie
421
522
Fajowe! A gdzie można kupić (albo znaleźć instrukcje jak przerobić) taką ładowarkę do telefonu???
Szczerze mówiąc, nie wiem, ale domyślam się, że takiego ładowania duże napięcie nie jest potrzebne - zwłaszcza, że sama bateria w telefonie działa przecież na niskim napięciu. Nie znam się na tym od technicznej strony, choć tam sam sobie kiedyś wyguglowałem, bo mnie od dziecka fascynowało, jak to było, że w telefonie świeciła się taka czerwona lampka, mimo iż niby do prądu podłączony on nie był.

M

Matrix

Guest
Ubóstwo jest potrzebne, można się z niego wybić lub w nie popaść, jest tematem wielu filmów, powieści, biblii, jeszcze były niedawno czasy bez tego zjawiska ( komuna) do której nikt z nas nie chciałby powrotu, a że 13 czy ileś tam procent, nigdy nie wierzyłam w oficjalną statystykę, a takiej biedy jak opisuje to literatura pozytywizmu XIX w Polsce już nie ma, a przecież to w XIX wieku gospodarka rozwijała się najlepiej. Strach przed biedą najbardziej mobilizuje ludzi do działania.

Do góry Bottom