Anonimowi odpowiedzialni za fałszywe alarmy bombowe?

M

Matrix

Guest
Dzisiejszy atak bombowy w większych miastach Polski w Urzędach i szpitalach zorganizowali Anonymous. Media podały, że była to grupa " Anonimo". Wygląda to tak, jakby masowe wysyłanie maili było protestem przeciwko działaniom policji, a także wprowadzeniu zaostrzonych przepisów pozwalających ścigać sprawców fałszywych zawiadomień o podłożeniu bomb - powiedział informator tvn24.pl

Ale czy tylko o to im chodziło?

Hitch

3 220
4 880
Szpitale mogli sobie darować. Mimo, że to zamordystyczne piekło, jednak leżą tam chorzy ludzie. Ale z atakami i trollowaniem reszty zamordystycznych przybytków się zgadzam i mam nadzieję, że jeszcze mocniej im dopierdolą.

military

FNG
1 766
4 727
Tak im dopierdolą, że aż będą musieli podwyższyć podatki żeby mieć z czego pokrywać ewakuacje. I po co? Po to, żeby tak naprawdę nic się nie stało; ot, marnotrawstwo dla samego marnotrawstwa.

D

Deleted member 427

Guest
Fałszywy alarm z ZUSie, sejmie, urzędzie skarbowym, na komisariacie - popieram. Ale w szpitalu - przegięcie. Poza tym zgadzam się z militarym, że przeciwskuteczne to wszystko na maksa. Zresztą już czytam, że jednego namierzyli i złapali.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Ten numer ze szpitalami mi się nie podoba. Ja obstawiam jakiegoś żartownisia. A służby mogły jedynie wykorzystać ten alarm, by zrobić ćwiczenia, sprawdzić gotowość bojową i zasiać trochę paniki w narodzie.
Bardziej mnie interesuje to, jak go namierzyli.

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Nom, ze szpitalami przegięcie. Mnie jednak zawsze w takich przypadkach ciekawi jak gościa namierzyli. Czy to był jakiś amator co nie umiał odpowiednio skonfigurować TORa itd.? Czy to nasze organy ścigania takie cwane są. A może to służby za tym stoją? :D
Poza tym zgadzam się z militarym, że przeciwskuteczne to wszystko na maksa.
Fałszywe alarmy bombowe jako forma umacniania władzy państwa? :)

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Oni nie podwyższają podatków na coś, tylko gdy się da. Gdy nieco wzrośnie wydajność pracy, cięcie kosztów i ludzie przywykną do gorszego żarcia, cięższej pracy i tandetniejszych towarów - następuje podwyżka podatków.

D

Deleted member 427

Guest
Szynka napisał:
Mnie jednak zawsze w takich przypadkach ciekawi jak gościa namierzyli.

Przestępcy posługiwali się dość wyrafinowanymi technikami zacierania własnych śladów. Zatrzymanie było możliwe dzięki olbrzymiej pracy analitycznej policjantów.

-- Bartłomiej Sienkiewicz, szef MSW

I już wszystko wiesz :)

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Na takie okazje, to się samemu tworzy własny tunel i korzysta raczej z web maila. Jak ktoś chce wyjść z sieci Tor, to albo się łączy przez mostek (99% brak logów), albo wcześniej przez proxy, albo przez VPN, albo przez sieć I2P i stamtąd przez bramkę. Jak ktoś otwarcie wchodzi do sieci Tor, to niech z niej wychodzi przez anonimowe proxy. To jest minimum bezpieczeństwa. A z czasem prawdopodobieństwo wykrycia metodami technicznymi spada. Pozostają wyłącznie kurwy-agentki, jak w przypadku Jerzego Kowalczyka.
W sumie to szkoda, że nie jestem podejrzany, bo chętnie bym poruchał jakieś młode, ładne cielątko na koszt państwa. :(

sierp

to ja :-)
577
305
Gdyby wysłał te maile przez łańcuch anonimowych remailerów z losowymi opóźnieniami, to praktycznie namierzenie go byłoby niemożliwe. Ja bym się nie odważył wysyłać nielegalnych maili w inny sposób.

free-and-dead

wyzyskiwacz
35
18
Że jak? Protest przeciwko namierzaniu autorów fałszywych alarmów? Tak bełkotać może tylko władza albo jej pracownicy. Obstawiam false flag'a w wersji polskiej tym razem. Muszą czymś się popisać, trzeba śruby przykręcić to jebniemy taką akcję i lud sam będzie się garnął do oddania jeszcze więcej wolności w imię coraz bardziej wątpliwego bezpieczeństwa. Ps. Do słynnego wieszania rządzących na jelitach ich potomstwa dodałbym jeszcze to samo w stosunku do przeprowadzających takie "skuteczne" akcje. O ile to był po prostu jakiś debil albo większa ilość bo od rana trąbią że zatrzymali drugiego. W sumie i tak obstawiam raczej robotę milicjantów. Dobrze, że nie było nic tym razem o prawdziwych Polakach albo czymś takim jak to miało miejsce na pewnych ćwiczeniach na jednym z lotnisk przed euro. Śmichu mniej.
Ps2. Wiadomo, że łączono się przez proksy. I tu wychodzi mi taka myśl:
Załóżmy na moment, że to jednak debil. Załóżmy też, że wieść o używaniu proxy i o pomocy z zagramanicy to nie dezinformacja. Albo gość/goście byli wcześniej znani i doprowadziło do niego wysłanie maila do szpitala z jego miasta, albo rzeczywiście użyto zwykłego proxy, albo tor i vpn kutasa sa warte bo mają wykryte i utajnione przez służby dziury. Wyszukanie i przyswojenie informacji o torze, vpnie nie jest czymś trudnym dla kogoś kto umie czytać ze zrozumieniem a zakładam, że jakoś się do tego przygotowywano.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Gdyby wysłał te maile przez łańcuch anonimowych remailerów z losowymi opóźnieniami, to praktycznie namierzenie go byłoby niemożliwe. Ja bym się nie odważył wysyłać nielegalnych maili w inny sposób.
Taaa. Amerykanie by Cię namierzyli bez problemu. Wprawdzie ta technologia jest, ale praktycznie nikt z niej nie korzysta. Jest nieatrakcyjna, przez co niepopularna. Więc co z tego, że remailery są skoro tam praktycznie nie ma ruchu?
Ta technologia jest dobra, jednak wpierw musi stać się popularna, by miała sens.

Obstawiam false flag'a w wersji polskiej tym razem. Muszą czymś się popisać, trzeba śruby przykręcić to jebniemy taką akcję i lud sam będzie się garnął do oddania jeszcze więcej wolności w imię coraz bardziej wątpliwego bezpieczeństwa.
Ja obstawiam, że albo oni sami zrobili prowokację, tak jak z tym doktorkiem z Krakowa, albo wykorzystali okazję do zasiania paniki.

A swoją drogą wszystkich, którzy reagują na anonimowe donosy, należy zamknąć lub rozstrzelać. Wyobraźmy sobie taką sytuację. Z zagranicy, jakaś większa, rozproszona grupa osób, regularnie i co najmniej 2 razy dziennie wysyła maile o podłożeniu bomb. Każda instytucja odbiera takie maile co najmniej 4 razy w tygodniu. Każdy organizator imprezy odbiera co najmniej jeden taki mail. I co? Ewakuować wszystkich? Skąd wziąć tylu saperów, by posprawdzali wszystko? Skąd wziąć tylu policjantów by zabezpieczyli teren?
Powinna istnieć zasada, że na anonimy się nie reaguje, i już!

O ile to był po prostu jakiś debil albo większa ilość bo od rana trąbią że zatrzymali drugiego. W sumie i tak obstawiam raczej robotę milicjantów. Dobrze, że nie było nic tym razem o prawdziwych Polakach albo czymś takim jak to miało miejsce na pewnych ćwiczeniach na jednym z lotnisk przed euro. Śmichu mniej.
Większość to niestety debile. Więc wpadną.

OP
OP
M

Matrix

Guest
W szpitalu każdy anonim o podłożeniu bomby traktuje się jako prawdziwy i ewakuuje się ludzi, zresztą oni dali czas do 12.00 czyli 4 godziny. Widocznie treść emaila wyglądała wiarygodnie.

Voy

Active Member
386
242
pamiętam jak kiedyś jeszcze w podstawówce ewakuowali szkołę bo był telefon z informacją że gdzieś jest bomba. Potem złapali jakiegoś łebka mającego bodaj z 13 lat za to że to zrobił. I ja się pytam - na policji jak odebrali telefon nie kapnęli się że dzwoni jakiś dzieciak i że to podpierducha? No ale oczywiście był cały cyrk: od zajebania psiarni i strażaków, psy do wyczuwania ładunków wybuchowych itd...

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Pewnie się kapnął, ale mają procedury. Sami je sobie wprowadzili, więc niech tracą (albo i nie, bo mają płacone od godziny). Ktoś prywatny by takiego głupiego anonima skasował i zapomniał.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
W szpitalu każdy anonim o podłożeniu bomby traktuje się jako prawdziwy i ewakuuje się ludzi, zresztą oni dali czas do 12.00 czyli 4 godziny. Widocznie treść emaila wyglądała wiarygodnie.
A jak dostaną 10 wiarygodnych anonimów dziennie o podłożeniu bomby, to co? Będą operować pod namiotami rozstawionymi przed szpitalem?

Do góry Bottom