Allegro staje się portalem socjalistycznym? Chce likwidacji Kup Teraz.

M

MichalD

Guest
Postępowa opinia całego świata, z radością przyjęła ogłoszenie przez Allegro.pl planu likwidacji reakcyjnej opcji Kup Teraz i zastąpienie ją kupowaniem przez koszyk.

Ta innowacja, to milowy krok w szerzeniu postępowej idei sklepu internetowego w miejsce skompromitowanej idei portalu aukcyjnego, która kompromituje się niezmiennie od 12 lat. To stanowcze TAK dla budowy nowego , sklepowointernetowego użytkownika i stanowcze NIE portaloaukcyjnym zabobonom rozplenionym wśród ciemnego użytkowniczego ludu nadwiślańskiego.

http://allegro.pl/announce.php?cat=2&item_pos=63#25230

Patrząc po ilości wdrażanych w ostatnich latach kontrowersyjnych pomysłów na tym portalu, mam wrażenie że firma zaczyna działać jak nasze państwo - wszelacy urzędnicy/pracownicy za wszelką cenę próbują udowodnić że są potrzebni.

D

Deleted member 427

Guest
Ja nie korzystam z allegro od lat, więc niech mnie ktoś oświeci - serwis schodzi na psy?

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Też nie korzystałem jakiś czas. Ale nie wydaje mi się, żeby ten rynek był mocno regulowany - jak zejdzie na psy, to zbankrutuje. Co ma z tym wspólnego socjalizm?

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Po co straszysz ludzi? Już myślałem, że nie będzie można tam normalnie kupować (nie zdarzyło mi się kupować tam inaczej niż przez "kup teraz"), ale nic się nie zmienia, po prostu dojdzie koszyk jako tymczasowy bufor na towary, które chcemy kupić. Pewnie będzie się to wiązało z dodatkowym kliknięciem i tyle.

S

stormtrooper

Guest
Ja też nie kminię w czym problem - mógłby mnie ktoś oświecić? W zasadzie w sklepach internetowych zawsze kupuję przez koszyk, tu było kup teraz, ale problemu nie widzę.

PS. Michał odpuść sobie ten styl kroniki filmowej z PRL-u, ciężko się to czyta i umyka sedno postu, nie tylko mi jak widać. :)

ford

Active Member
314
33
W czym problem, chcą zapobiec, aby im kasa uciekała bokiem (allegro ma jakieś umowy z serwisami związanymi z płatnościami i płacą prowizje), zamiast kup teraz, będzie koszyk, dzięki czemu allegro zapłaci mniej za przelewy, bo jak kupisz więcej przedmiotów, zamiast opłacać przelewem każdy z osobna, zapłacisz np. za 5przedmiotów za jednym razem, w zasadzie to zmiana na korzyść, w ten sposób zapłacą za jeden przelew zamiast za pięć.

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
ford - kupiłem w tamtym tygodniu trzy rzeczy przez Kup Teraz i zapłaciłem jednym przelewem. Przed przejściem na PayU jest możliwość powrotu do zakupów a potem zsumowania należności.

OP
OP
M

MichalD

Guest
"Innowacja" , to po prostu przykład traktowania użytkowników jak nieco "ubezwłasnowolnionych", tak samo jak robi to państwo. :)

Poza tym, marnuje czas na dodatkowe kliknięcia , a u mnie koszyk czasem powoduje padnięcie Opery.

Nene

Koteu
1 094
1 691
A PayU czasem nie należy do tej samej grupy? A prowizję od płatności kartą będą mieli cały czas tą samą więc w czym problem? Dawno nie kupowałam, bo ostatnio staram się ograniczyć moje impulsywne kupowanie ciuchów, ale koszyk to chyba dobry pomysł

S

stormtrooper

Guest
Ale dlaczego koszyk oznacza ubezwłasnowolnienie? No naprawdę staram się to zrozumieć, ale nie potrafię.

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Stormtrooper, nie jesteś sam :p Ale anarchiści pisali to samo o Facebooku, coś musi być na rzeczy...

Północny

Active Member
95
163
Ile można w takim koszyku przedmiot trzymać? Bo jeśli 1 przedmiot "zaklepie" sobie ktoś na powiedzmy tydzień, a potem zrezygnuje, to nikt inny bardziej zdecydowany nie będzie mógł tego przedmiotu przez tydzień kupić. Czyli spowolnienie i lekkie utrudnienie dla tych którzy chcą coś szybko sprzedać. Czy to nie tak działa?

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Piszą, że jest w cookies na kompie usera. Jak sobie wyczyści cookies to wyczyści też koszyk. Czyli koszyk nic nie zaklepuje, chyba że na czas sesji, ale wątpię.

D

Deleted member 427

Guest
Po zapoznaniu się z tematem też nie jarzę, o co ten krzyk.
Szynka napisał:
Ale anarchiści pisali to samo o Facebooku, coś musi być na rzeczy...

Warto przypomnieć ten genialny tekst: [Facebook jak Matrix, a wyzysk trwa]

Jak niewolnicy pracujemy każdego dnia dla Facebooka, zasilając serwery setkami terabajtów danych. W zamian dostajemy pozorancki świat, w którym możemy wygodnie spędzać długie godziny.

Kto założył Facebooka? Żyd. Po co? Aby zniewalać gojów-anarchistów. Resztę sobie dośpiewajcie sami.

;)

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Ja obawiam się, że koszyk zamiast "Kup Teraz" może mieć inne konsekwencje prawne dla kupujących/sprzedających. Albo konsekwencje skarbowe. Stąd ten krzyk. Bo jeśli wymusi to większe zobowiązania sprzedającego, to automatycznie ceny wzrosną.

ford

Active Member
314
33
Tak,
ford - kupiłem w tamtym tygodniu trzy rzeczy przez Kup Teraz i zapłaciłem jednym przelewem. Przed przejściem na PayU jest możliwość powrotu do zakupów a potem zsumowania należności.
Jednak w ten sposób będzie to domyślnie, jak kupowałem coś na Allegro bez konta na tym portalu, to za każdym razem musiałem robić na nowo przelew, bo nawet nie wiedziałem, że jest taka możliwość. Ja oczywiście za przelew nic nie płaciłem, ale ktoś za to płaci, przypuszczam, że Allegro i w ten sposób traci sporo pieniędzy.

Do góry Bottom